17 Μαΐου 2015

Στην υγειά των κορόιδων επί Σημίτη: Εκπαιδευτές στον ΟΕΕΚ αμείβονταν με 610 ευρώ… ΤΗΝ ΩΡΑ! Tους τα ζητάνε πίσω μετά από 15 χρόνια

«Στην υγειά των κορόιδων» θα έλεγαν κάθε ώρα που περνούσε και αμείβονταν με 610 ευρώ κάποιοι εκπαιδευτές του ΟΕΕΚ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποστείλει ως το τέλος του μηνός καταλογιστικά σημειώματα σε δέκα εκπαιδευτές του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για αμοιβές δύο εκατ. ευρώ που εισέπραξαν «αχρεωστήτως» πριν από 15 χρόνια. Τόσος χρόνος απαιτήθηκε, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει τα χρήματά του για μια υπόθεση που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο επί μία δεκαετία!

Η υπόθεση αφορά ποσά που στο σύνολό τους προσεγγίζουν -για το «πακέτο» διαχείρισης επιμορφωτικών σεμιναρίων- τα 6 εκατ. ευρώ και μάλιστα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς «αγγίζει» και δύο εργαζομένους στο ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2004, όταν οι ελεγκτές Π. Κουτελάκης και Γ. Μπούτος κατέθεσαν δύο πορισματικές εκθέσεις ελέγχου για επιμορφωτικά σεμινάρια και τον τρόπο οργάνωσής τους την περίοδο 1999-2000. Σε αυτές ανέφεραν ότι:

1. Είχε διαπιστωθεί η καταβολή 2,225 εκατ. ευρώ με μη σύννομες διαδικασίες, όπου οι εκπαιδευτές αμείβονταν έως και 610 ευρώ/ώρα, σε μία εποχή που η νόμιμη αποζημίωση ήταν 35,22 ευρώ/ώρα.

2. Είχαν γίνει μη σύννομες αναθέσεις διδασκαλίας σε εκπαιδευτές που στερούνταν των τυπικών προσόντων. Αναφέρεται από τους ίδιους ελεγκτές «ότι το έργο της διδασκαλίας ανατέθηκε σε πλειάδα στελεχών του Οργανισμού καθώς και σε συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα». Μερικά από αυτά τα πρόσωπα πραγματοποιούσαν έως και 17 διαφορετικά μαθήματα σε έξι διαφορετικά ΙΕΚ, με ωράριο μέχρι 225 ώρες τον μήνα πέραν του «κανονικού ωραρίου»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφασίσει να καταλογίσει ευθύνες για τα περαιτέρω σε όσους εκπαιδευτές διορίσθηκαν χωρίς να έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα για να διδάξουν.