11 Μαρτίου 2015

ΕΤΣΙ! ΦΑΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΟΣΟ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΝΕ!! Με νόμο το πλιάτσικο ΣΥΡΙΖΑ στα αποθεματικά των ταμείων

Mε τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα περιγράφεται αφενός η διαδικασία εσωτερικού δανεισμού από τα Ταμεία και αφετέρου θα δίνονται εγγυήσεις για τα λεφτά των ταμείων, αν και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν μέσω ρέπος μικρής διάρκειας.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά σε σημερινά δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν τα εξής:

«Α) Η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ρέπος μικρής διάρκειας είναι συνήθης, φερέγγυα και διάφανη πρακτική των ίδιων των διοικήσεών τους.

Β) Οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων, εφόσον το επιθυμούν, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους.

Γ) Τα «αποκλειστικά» δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποχρεωτική τοποθέτηση των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ, συντηρούν την αδικαιολόγητη και ακατάσχετη κινδυνολογία, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και προκαλούν σύγχυση.

Η τροπολογία που αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αφενός θα περιγράφει τη διαδικασία εσωτερικού δανεισμού και αφετέρου θα εξασφαλίζει τα λεφτά των ταμείων, αν και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Δ) Όλα τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι κουμπαράς των ασφαλισμένων, τον οποίο λεηλάτησαν με το PSI οι μνημονιακές κυβερνήσεις και που η κυβέρνησή μας θα αποκαταστήσει σταδιακά μέσω του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στη Βουλή, ο  αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης σχολίασε τις πρωινές δηλώσεις του κ. Γ. Ρωμανιά σχετικά με τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Στρατούλης χαρακτήρισε σοβαρή την καταγγελία του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων τονίζοντας: «Ό,τι χρειαστεί από ελέγχους θα το κάνουμε. Και αν χρειαστεί να σταλούν κάποια πράγματα στον Εισαγγελέα, θα σταλούν. Για την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Φαίνεται πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι μελέτες και δημιουργούσαν πανικό στους πολίτες, με στόχο να δικαιολογούν τις σφαγιαστικές μειώσεις συντάξεων, τις οποίες συμφωνούσαν με την τρόικα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς επισημαίνουμε τις πολιτικές ευθύνες και αν χρειαστεί και οτιδήποτε άλλο, θα το κάνουμε».