18 Σεπτεμβρίου 2014

Αγρια κόντρα στη Βουλή: Πινγκ πονγκ κατηγοριών μεταξύ Βρούτση - Στρατούλη για τις συντάξεις

Το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις αναδεικνύονται σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Tο υπουργείο Εργασίας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν εφαρμοστούν οι σκέψεις του θα τιναχθεί το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα και θα μπουν σε κίνδυνο όλες οι συντάξεις.
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας, του ΔΝΤ και σε μελέτη του ΚΕΠΕ που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και ισοπέδωση του συστήματος προς τα κάτω και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Αφορμή για την κόντρα η ερώτηση Στρατούλη

Η αντιπαράθεση ξέσπασε την Πέμπτη στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του υπευθύνου του τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων και ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως μολονότι κατ΄ επανάληψη η κυβέρνηση τον έχει καλέσει να συμμετάσχει σε δημόσιο διάλογο για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται, ακολουθεί τακτική μικροκομματικής υπεκφυγής και δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του υπουργού Εργασίας να αποκαλύψει τις θέσεις και προτάσεις του για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός χαρακτήρισε τραγικό το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Στρατούλη, λέγοντας ότι αποπνέει και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, προθέσεις οι οποίες αν εφαρμοστούν θα βάλουν σε κίνδυνο τις συντάξεις όλων και θα τινάξουν στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, διαβεβαιώνει ο Βρούτσης

«Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας, δηλαδή δεν θα κάνουμε ανατροπή στους οικογενειακούς προγραμματισμούς. Δεν θα βάλουμε καμία νέα εισφορά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Όμως, δεν θα μας εμποδίσετε να πάμε τη χώρα προς το καλύτερο» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι στο σύστημα υπάρχει απόλυτη ταμειακή ισορροπία.

«Αυτό που εσείς λέτε για τις επικουρικές συντάξεις και για τα εφάπαξ, υπονοώντας ότι θα ξαναγυρίσετε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, εκεί που βρισκόταν πριν δεκαετίες, όταν δηλαδή με υπεύθυνες δηλώσεις δίναμε συντάξεις, όταν δεν ξέραμε ποιοι είναι οι συνταξιούχοι και όταν στο επικουρικό ταμείο υπήρχαν χιλιάδες βεβαιώσεις σε τσουβάλια, θα κατακερματίσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που σήμερα έχει νοικοκυρευτεί και έχει αυξήσει τα έσοδα του. Θα ξανααυξήσετε το εφάπαξ σε αυτά τα τραγικά επίπεδα που δεν αντιστοιχούσαν στις εισφορές που είχαν δοθεί, όλα αυτά θα τα κάνετε εσείς. Δηλαδή, ουσιαστικά οδηγείτε στο γκρεμό το ασφαλιστικό σύστημα» κατήγγειλε ο κ. Βρούτσης και επέμεινε ότι ο συντελεστής βιωσιμότητας που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση είναι συντελεστής που νοικοκυρεύει το σύστημα και διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων θα πάρουν και εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.

«Ελάτε να το καταργήσετε. Φέρτε ξανά τους κοινωνικούς πόρους, σε εισαγωγικά, αυτούς τους συντεχνιακούς πόρους, που από το 1926 είχαν επιβληθεί στις αδύναμες ομάδες με ποσοστά φόρων πάνω σε τιμολόγια. Αυτά δείχνουν τελείως λανθασμένη αντίληψη» είπε ο υπουργός, ενώ, σχολιάζοντας τη σημερινή ειδησεογραφία για τον κίνδυνο των ασφαλιστικών ταμείων, είπε ότι η ταμειακή ισορροπία των ασφαλιστικών ταμείων είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χαρτογράφηση των ληξιπρόθεσμων χρεών έδειξε πως από τα 10.928.926.955,21 ευρώ, 83% είναι ληξιπρόθεσμες από την περίοδο της ευημερίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «σεισάχθεια». Θύμισε δε στο σημείο αυτό, ότι σήμερα υπάρχει δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να καταβάλουν ελεύθερα στο ΚΕΑΟ αυτό που μπορούν, πέρα από το κομμάτι που προσδιορίζεται από τις ρυθμίσεις. Έτσι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 55% των εσόδων του μήνα αυτού, προέρχεται από ελεύθερη καταβολή ανθρώπων που ανταποκρίνονται σε αυτή τη δυνατότητα.

Στρατούλης: Απαντήστε για τις διαρροές περί απαίτησης της Τρόικα για νέες περικοπές

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «όσα τους τελευταίους δύο μήνες επισήμως ή ανεπισήμως διαρρέονται είτε από πλευρά της Τρόικα είτε από την κυβέρνηση ότι υπάρχουν πιέσεις της τρόικας για νέες περικοπές στους μισθούς με τη μορφή των περικοπών σε ΛΑΦΚΑ, για μείωση του κατώτερου μισθού με την αφαίρεση του προνοιακού μέρους και για την αύξηση των προϋποθέσεων για την κατώτερη σύνταξη».

Όπως είπε, στην ίδια λογική κινείται και η έκθεση του ΔΝΤ η οποία ζητάει και άλλες ανατροπές στην κατεύθυνση των μειώσεων στο ασφαλιστικό. «Θα συμφωνήσετε με αυτές τις θρασύτατες απαιτήσεις κύριε υπουργέ;» απευθύνθηκε στον κ. Βρούτση ο βουλευτής και τον κάλεσε να απαντήσει και για τις διαρροές μέρους της μελέτης του ΚΕΠΕ για την ενοποίηση των ταμείων, ισοπέδωση των συντάξεων προς τα κάτω και αύξηση του ορίου ηλικίας με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των εργαζόμενων μητέρων, των ατόμων με αναπηρία και των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίσης ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει αν θα επιμείνει στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και αν υπάρχει μελέτη του ΟΟΣΑ για τα προνοιακά επιδόματα.

Ακολουθείτε δρόμο εκθεμελίωσης, κατήγγειλε ο Στρατούλης

Ο βουλευτής κατήγγειλε σφαγιασμό των συντάξεων τα τελευταία χρόνια. «Δεν μας πείσατε ότι δεν θα γίνουν αρνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Πείτε αν δέχεστε αυτά που ζητάει η Τρόικα για ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση των συνταξιούχων. Δεν μας είπατε αν θα πάτε στη κατεύθυνση της μελέτης του ΚΕΠΕ για την ενοποίηση των ταμείων στον κατώτερο δυνατό συντελεστή και ενιαιοποίηση στα ανώτερα όρια ηλικίας. Θα πάτε σε νέες μειώσεις των κύριων συντάξεων λόγω μείωσης των εσόδων;» απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Ακολουθείτε δρόμο εκθεμελίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει εφόσον είναι στην κυβέρνηση τους αντιασφαλιστικούς νόμους, θα ενισχύσει τα οικονομικά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και θα αποκαταστήσει τις απώλειες των συντάξεων ξεκινώντας από όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ και ξεκινώντας με τη 13η σύνταξη σε πρώτη φάση».

Πείτε μου πού είναι τα λεφτά να επαναφέρω τις συντάξεις αύριο το πρωί, απάντησε ο Βρούτσης

«Η πρόταση ότι θα επαναφέρετε το ασφαλιστικό σύστημα στο ύψος των παροχών που δινόταν πριν τις προσαρμογές που έγιναν, είναι κάτι καινούργιο. Αλλα 5 ή 6 δισ. επιπλέον σε αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα. Πέστε μου πού είναι αυτά τα λεφτά, να τις επαναφέρω εγώ τις συντάξεις αύριο το πρωί. Πέστε μου τώρα κύριε Στρατούλη, τα νέα 5 δις ευρώ που ρίξατε στο τραπέζι πού θα τα βρω. Σταματήστε με την ελπίδα των Ελλήνων! Σταματήστε να παίζετε με τους Έλληνες! Σταματήστε να παίζετε με τις συντάξεις των Ελλήνων. Με αυτά που λέτε βάζετε σε κίνδυνο τις συντάξεις όλων των Ελλήνων» απάντησε ο υπουργός και επανέλαβε ότι αύριο τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ θα δείξουν ταμειακή ισορροπία, ότι μείωση στις κύριες συντάξεις δεν θα γίνει, και ότι το ασφαλιστικό παρά τις δυσκολίες έχει ισορροπήσει. Ως προς τη μελέτη του ΚΕΠΕ είπε ότι από το υπουργείο δόθηκε εντολή να ξαναδούμε το ασφαλιστικό και τη διοικητική του δομή.