08 Μαΐου 2014

Βρούτσης: H ανεργία αποκλιμακώνεται για τα καλά-60.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο

[Μην πεταχτεί πάλι κανας στόκος, όπως τον περασμένο μήνα που είχα βάλει την ανάλογη είδηση, και ο απόλυτος βλάκας σχολίασε: "ναι καλά, τους απολύουν και τους ξαναπροσλαμβάνουν με χαμηλότερο μισθό"... Ρε στόκε μιλάμε για περισσότερες θέσεις εργασίας... αν ίσχυε αυτό που λές ρε στόκε οι θέσεις εργασίας θα παρέμεναν ίδιες, αλλά η ανακοίνωση μιλάει για ΝΕΕΣ... γκεκε;]

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Απρίλιο.

"Τα νέα από το μέτωπο της μάχης για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά.  Πράγματι, όλα πλέον τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα της αγοράς εργασίας, υποδηλώνουν ότι η ανεργία, μετά τη σταθεροποίηση που έδειξε κατά τη διάρκεια του 2013, έχει μπει για τα καλά σε μια φάση αποκλιμάκωσης, σε ένα κανάλι πτώσης" τονίζει ο κ. Βρούτσης.

"Τα «σήματα» είχαν δοθεί εγκαίρως – και συνεχίζονται να δίνονται - από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» που μετρά με ψηφιακό τρόπο τις ροές και μεταβολές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Το θετικό ισοζύγιο του φετινού Απριλίου – δηλαδή προσλήψεις μείον απολύσεις – είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μήνα πέρυσι, 60.600 νέες θέσεις εργασίας φέτος έναντι 29.298 πέρυσι. Αποτελεί, ταυτόχρονα, το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο από το 2001 μέχρι σήμερα" επισημαίνει.

Εξίσου θετικές είναι σύμφωνα με τον κ. Βρούτση και οι μεταβολές της μισθωτής απασχόλησης σε επίπεδο τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου. Πράγματι, το πρώτο τετράμηνο φέτος είχαμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων κατά 101.476 θέσεις εργασίας έναντι μόλις 20.460 πέρυσι. Και εδώ πάλι, η επίδοση του φετινού τετραμήνου είναι η υψηλότερη από το 2001 μέχρι σήμερα.

Οι θετικές εξελίξεις στην απασχόληση επιβεβαιώνονται, όπως σημειώνει ο κ. Βρούτσης, "και από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, όπου φαίνεται ότι - για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009 - το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς για πέντε συνεχόμενους μήνες. Και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα. Από το 27,7% το Σεπτέμβριο του 2013 κατέβηκε στο 26,5% τον Φεβρουάριο του 2014".

"Οφείλουμε να διαβάσουμε τα νέα δεδομένα με ρεαλισμό, με προσεκτική και ψύχραιμη ματιά, αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία. Ιδιαίτερα, καθώς οι  εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και άλλων αξιόπιστων οικονομικών οργανισμών και ερευνητικών φορέων, συγκλίνουν στο ότι το 2013 η ανεργία έφτασε στο ανώτερο σημείο του κύκλου της και από εφέτος θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή της.

 Εμείς από την πλευρά μας θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας -   στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» ανάταξης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση που χάραξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - για τη στήριξη και τη γρήγορη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για όλους. Ώστε να υπερβούμε ακόμη και τις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 για μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2018 στο 15,9%" αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης κάνει λόγο για θετικές προοπτικές σε κάθε περίπτωση. "Όλα δείχνουν ότι η αύξηση της κίνησης και της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα τα επόμενα χρόνια θα είναι αλματώδης, ενώ φέτος θα σπάσουμε τα ρεκόρ που πέτυχε ο ελληνικός τουρισμός το 2013. Παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των αγορών και η δημιουργία ενός φιλικού προς την απασχόληση επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, οδηγούν σε ένα νέο δυναμικό κύκλο ανάπτυξης με πολλές και παραγωγικές νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι ότι και στο μέτωπο της ανεργίας η μάχη θα κερδηθεί¨" προσθέτει.