01 Μαΐου 2014

Γελάει ο κόσμος με τον ΣΥΡΙΖΑίο Βερναρδάκη που βλέπει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο +15%: Τι τρία, τι δέκα, τι δεκατρία!

Γιώργος Καρελιάς

Οι, συντριπτικά περισσότερες, δημοσκοπήσεις, που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, κάνουν πάνω-κάτω τις ίδιες προβλέψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις. Μπροστά είναι πότε ο ένας και πότε ο άλλος και με διαφορά που κινείται μέσα στα όρια του λεγόμενου στατιστικού λάθους (συν-πλην 3%). Τα ποσοστά τους είναι κάτω από τα αντίστοιχα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012. Τρίτο κόμμα προβλέπουν πότε το Ποτάμι και πότε την Χρυσή Αυγή. Για το ΚΚΕ βλέπουν άνοδο. Για τα άλλα κόμματα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΜΑΡ) πτώση.

Αυτά με τις έρευνες των  περισσότερων εταιρειών, τις οποίες αμφισβητεί από καιρού εις καιρόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό αξίζει τον κόπο να δούμε πώς βλέπει τα πράγματα μια εταιρεία που βρίσκεται πιο κοντά σ' αυτόν.

O θεωρούμενος ως δημοσκόπος του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης (έχει την εταιρεία VPRC), παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία της από την ΕΤ-3, που εκπέμπει διαδικτυακά με ευθύνη απολυμένων από την πρώην ΕΡΤ. Το εντυπωσιακότερο που είπε είναι ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα είναι από τρείς (3) ως 15 μονάδες!

Οι προβλέψεις που έκανε είναι οι εξής:

.Το ποσοστό της ΝΔ θα κυμανθεί μεταξύ 18% και 25%.

.Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποσοστό, αλλά με βάση τη διαφορά που βλέπει, μπορεί να κυμανθεί από 21 ως και 40%.

.Τρίτο κόμμα  βλέπει την Χρυσή Αυγή με 10% ως 15%, το Ποτάμι (ίσως)  τέταρτο μεταξύ 5% και 8%.

. Για το ΚΚΕ προβλέπει ποσοστό 6% ως 7%, για την Ελιά (ΠΑΣΟΚ) 5% ως 5,5%, για τους Ανεξάρτητους Ελληνες 4,5% ως 5% και για την ΔΗΜΑΡ κάτω από 3%.


Η ίδια εταιρεία, 20 μέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, είχε προβλέψει ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% έναντι 26,5% της Ν.Δ. Όμως, τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν αντίστροφα.

Οι ευρωεκλογές θα γίνουν σε λιγότερο από έναν μήνα και καλό είναι να καταγράφονται τα πάντα. Βέβαια, άλλες συνέπειες θα έχουμε αν η διαφορά είναι τρεις μονάδες, άλλες αν είναι πέντε και άλλες αν είναι δέκα ή δεκαπέντε. Και δεν ξέρω πόσο «επιστημονικό» είναι να γίνονται τέτοιες προβλέψεις. Μου θυμίζουν τον εμπειρικό μετεωρολόγο που «προβλέπει» ότι «ή θα βρέξει, ή θα χιονίσει, ή καλό καιρό θα κάνει».

Ούτε είναι δικαιολογία ότι υπάρχει «μεγάλη ρευστότητα» και επομένως «όλα μπορούν να συμβούν» (αυτό λένε σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι). Τέτοιες αναλύσεις κάνουμε όλοι, ακόμα και οι «ειδικοί του καφενείου» (όπως λέμε οι «προπονητές της εξέδρας»). Από τους (κανονικούς) ειδικούς περιμένουμε κάτι περισσότερο.

Αν δεν μπορούν, λόγω «ρευστότητας», να είναι (σχετικά) σίγουροι, ας μην κάνουν προβλέψεις. Δηλαδή, το βράδυ των εκλογών, αν πάθουν πάλι κανένα στραπάτσο, θα τους φταίει η «ρευστότητα», ο κακός καιρός, ή ο Χατζηπετρής;

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=33601