21 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ εκτέλεσε εντολές τούρκικου προξενείου: Εκτός η Σαμπιχά που δηλώνει Ελληνίδα μέσα ο Οσμάν που δηλώνει Τούρκος

Ο
Η Σαμπιχά «κόπηκε» γιατί δήλωνε "Ελληνίδα Ρομά"-Μεστάν Οσμάν Ουμίζ, ο υποψήφιος του τούρκικου προξενείου

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά η Σουλεϊμάν Σαμπιχά, μετά από τις εσωκομματικές αντιδράσεις που υπήρξαν στην υποψηφιότητά της. Τη θέση της ως υποψήφιος από το χώρο της μειονότητας έλαβε ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.

Το θέμα που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών και των νομαρχιακών οργάνωσεων κυρίως της Ξάνθης, αλλά και της Ροδόπης, έκλεισε με παρέμβαση της ηγεσίας του κόμματος, αφού προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του γραμματέα Δημήτρη Βίτσα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη στην Ξάνθη για να υπάρξει επαρκής ενημέρωση για το ζήτημα.

Μάλιστα όπως είπε στο iefimerida.gr κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου «η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει κόντρα ανάμεσα στις οργανώσεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έκανε πίσω με την υποψηφιότητα της Ρομά Σουλειμάν Σαμπιχά μετά τις αντιδράσεις των Τούρκων (όπως αυτοαποκαλούνται) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Ολο το παρασκήνιο

Το πρόβλημα εν ολίγοις ήταν, ότι η κυρία Σαμπιχά που αυτοαποκαλείται «Ελληνίδα Ρομά» κατηγορείται από την τουρκογενή μειονότητα ως εθνικίστρια, ενεργούμενο του «βαθέως ελληνικού κράτους». Από την άλλη πλευρά, ο αυτοαποκαλούμενος «Τούρκος» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ, που σήκωσε το κυρίως  βάρος της επίθεσης εναντίον της, κατηγορείται από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας της κυρίας Σαμπιχά επίσης ως εθνικιστής και «ενεργούμενο του τουρκικού βαθέως κράτους». Μπροστά σε αυτό το κουβάρι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έλυσε τη διαφορά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το κόψιμο της Σαμπιχά

«Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.