08 Απριλίου 2014

Γιατί ο Μαρινάκης αν και δεξιός θέλει να τη σπάσει στον Μιχαλολιάκο και κατεβάζει τον ΠΑΣΟΚο Μώραλη για δήμαρχο;

Σε «εκλογικό» ντέρμπι με έντονο ποδοσφαιρικό χρώμα εξελίσσεται η κούρσα για τον Δήμο Πειραιά. Ο εκ των αντιπροέδρων του Ολυμπιακού και πρόεδρος της Super League Γιάννης Μώραλης, ο οποίος έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από τον συνεταιρισμό μετά το τέλος του πρωταθλήματος, διεκδικεί από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο τον δημαρχιακό θώκο.


Ποιοι είναι όμως οι διεκδικητές του δήμου και ποιο το παρασκήνιο της κυοφορούμενης πολιτικής κόντρας εν όψει των εκλογών;

Ο Γιάννης Μώραλης εδώ και πολλά χρόνια έχει ταυτίσει το πρόσωπό του με τον Ολυμπιακό, τον οποίο υπηρετεί από διάφορες θέσεις.

Γιος του αείμνηστου βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Μώραλη, αποτέλεσε βασική επιλογή του Σωκράτη Κόκκαλη, με τον οποίο ακόμη και σήμερα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, όπως και με τον γιο του Πέτρο.

Παράλληλα, είναι από τους ανθρώπους που κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Μαρινάκη,
μέχρι το σημείο να του εμπιστευθεί την κομβική θέση του προέδρου της επαγγελματικής λίγκας.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει ενεργά σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Το 1998 ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τον τότε συνδυασμό του Κατριβάνου για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.

Η αφορμή και τα αίτια της ρήξης με Μιχαλολιάκο
Πολλοί λένε ότι η απόφαση του προέδρου του Ολυμπιακού να δημιουργήσει την Ολυμπιακή παράταξη στον Πειραιά οφείλεται σε μια πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τον νυν δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος και χαίρει της στήριξης του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, εν αντιθέσει με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη τον οποίο συνδέει μακρόχρονη φιλία και κουμπαριά με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Αποδίδουν, μάλιστα, την αιτία της κόντρας στην ενέργεια του νυν δημάρχου να ευχαριστήσει δημόσια τον Δημήτρη Μελισσανίδη για τη χορηγία των 50.000 ευρώ για την επισκευή του δημοτικού θεάτρου του Πειραιά.

Κι όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν λένε ότι αυτή ήταν η αφορμή και ότι η αιτία είναι άλλη: μια παλιά διαμάχη του σημερινού δημάρχου με τον αείμνηστο Μιλτιάδη Μαρινάκη, πατέρα του σημερινού προέδρου του Ολυμπιακού.

Από την εποχή που ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ήταν βουλευτής Πειραιά, ενεργό πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός
Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα του Πειραιά. Όπως σημειώνεται σε αφιέρωμα της εφημερίδας του Ηρακλείου «Νέα Κρήτη»:

Στα 1958-1959 ο Μιλτιάδης Μαρινάκης φεύγει από το Ηράκλειο, οι δρόμοι με τον αδελφό του επαγγελματικά χωρίζουν και ο ίδιος εγκαθίσταται στον Πειραιά. Με την εμπειρία του χυτηρίου-μηχανουργείου από το Ηράκλειο, θα κάνει αυτό που ξέρει: θα ανοίξει μηχανουργείο και θα επισκευάζει πλοία. Παντρεύεται την Ειρήνη Καρακατσάνη. Σιγά σιγά θα μπει στην ποντοπόρο ναυτιλία. Το 1967 θα έρθει και το μοναχοπαίδι του Μιλτιάδη και της Ειρήνης, ο Βαγγέλης.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ασχολήθηκε και με την πολιτική, όπου στην ουσία προοριζόταν, μετά την εκλογή του Ανδρέα Ανδριανόπουλου ως δημάρχου Πειραιά το 1986, ως ο άνθρωπος που θα τον αντικαθιστούσε στη Βουλή, αφού πολιτικά είχε συνδεθεί με τον συμπατριώτη του Χανιώτη πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος το 1984 είχε αναλάβει την προεδρία της ΝΔ. Η πρώτη φορά που εξελέγη βουλευτής ήταν το 1985. Συμμετείχε στη Βουλή όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Πολιτεύτηκε με τη Νέα Δημοκρατία και ήταν προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης εξελέγη βουλευτής Πειραιά και Νήσων τον Νοέμβριο του 1989.

Διετέλεσε για αρκετά χρόνια γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού. Το 1979 μετείχε στην ομάδα των 11 εφοπλιστών, με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά, οι οποίοι ίδρυσαν την ΠΑΕ με τη δημιουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είναι κανένας όψιμος οπαδός του Ολυμπιακού. Ίσα ίσα που η οικογένειά του έχει τη δική της ιστορία στον πειραϊκό σύλλογο.

Την εποχή του Νίκου Γουλανδρή ασχολήθηκε και με το πόλο ως έφορος. Αυτό που ελάχιστοι ίσως θυμούνται είναι πως από εκείνη την 11άδα των εφοπλιστών ο Μιλτιάδης Μαρινάκης και ο Νίκος Ευθυμίου ήταν οι μοναδικοί οι οποίοι αρνήθηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στον Γιώργο Κοσκωτά!

Όταν πέθανε ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, σε ηλικία 70 ετών, το 2000, η εταιρεία του αριθμούσε οκτώ πλοία. Σήμερα, η Capital Ship Μanagement, με τον γιο του Βαγγέλη στο τιμόνι, διαθέτει στόλο 28 πλοίων, εκ των οποίων τα 26 είναι δεξαμενόπλοια, ενώ η Capital Ρroduct Ρartners αριθμεί 18 δεξαμενόπλοια.

zougla.gr