09 Απριλίου 2014

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό ομόλογο-Ακόμα και κάτω από 5% αναμένεται το επιτόκιο

Όλα είναι έτοιμα στο Λονδίνο για τη δημοπρασία του νέου ελληνικού ομολόγου με το οποίο η Αθήνα επιστρέφει πανηγυρικά στις αγορές, τέσσερα χρόνια μετά τον αποκλεισμό της και δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών.

Σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έκδοση ομολόγου της Ελλάδας μετά από τέσσερα χρόνια, γράφει η Wall Street Journal. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν τραπεζικοί κύκλοι, που προσδιορίζουν την ημερομηνία της Τετάρτης 9ης Απριλίου σαν αυτή κατά την οποία η ελληνική οικονομία επιστρέφει στις αγορές.

Και το Bloomberg, με τηλεγράφημά του το βράδυ της Τρίτης έγραψε ότι η έκδοση 5ετούς ομολόγου θα ανακοινωθεί αύριο, επικαλούμενο δύο άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα στοχεύει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, αλλά ίσως αυξήσει το ύψος της έκδοσης, ανάλογα με τη ζήτηση. “Εκμεταλλεύονται τη βελτιωμένη εμπιστοσύνη στην Ευρώπη”, λέει στο Bloomberg ο Allan von Mehren, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. “Είναι καλή ένδειξη του πόσο έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Βέβαια, δεν έχουν λυθεί όλα”.

Έπειτα από πληθώρα επαφών με τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού, η κυβέρνηση ανέθεσε στη JP Morgan και τη Deutsche Bank να διοργανώσουν την έκδοση, η οποία θα αφορά όπως όλα δείχνουν 5ετές ομόλογο και θα είναι ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκδοση συμμετέχουν επίσης η Goldman Sachs, η BNP Paribas και η HSBC.

Παρότι η Αθήνα επιμένει πως πρόκειται για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία. Μένει μόνο να διαπιστωθεί το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθεί η απόδοση του ομολόγου, αλλά φαίνεται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, η απόδοση θα μπορούσε να πέσει οριακά κάτω από το 5%.

Με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή είναι ανοικτή η έκδοση ακόμα και δεκαετούς ομολόγου, που δείχνει τη μεγάλη αυτοπεποίθηση που υπάρχει στην πλευρά των αναδόχων αλλά και την μεγάλη ζήτηση στη διεθνή αγορά.
Όπως αναφέρουν πηγές του Λονδίνου η έκδοση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο να υπάρξει τιμολόγηση των ελληνικών assets - περιουσιακών στοιχείων, αφού θα παραπέμπουν σε ένα συγκεκριμένο κριτήριο που θα δίνουν οι αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κρατικές είτε ιδιωτικές. Η ελληνική πλευρά ευνοείται απ' το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα έχουν ανέβει πάρα πολύ, ακόμα και αυτά της περιφέρειας, και οι αποδόσεις τους έχουν πέσει.

Οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ζητήσει να μπουν στην έκδοση, αν και μεταξύ τους εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Κατά την άποψη ορισμένων παραγόντων της αγοράς, δεν μπορούν να μπουν οι τράπεζες εκείνες οι οποίες στερούνται της αναγκαίας ρευστότητας και έχουν εξάρτηση ακόμα από τους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής βοήθειας (ELA). Παράλληλα, έχει καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει την έκδοση, όπως είναι φυσικό, βασικά σε διεθνή χέρια. Τίποτα δεν αποκλείει να συμμετάσχουν τελικά και κάποιες ελληνικές τράπεζες με συμβολικό ποσοστό.

Ευνοϊκό κλίμα

Το διεθνές κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκό για το εγχείρημα της Αθήνας. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τη συνέντευξη Τύπου με την οποία ο Mario Draghi άφηνε ανοικτή την πόρτα σε ένα πρόγραμμα τυπώματος χρήματος, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Και όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ δεν μένει πια στα λόγια, αφού έχει ήδη καταρτίσει οικονομικά μοντέλα που μετρούν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός προγράμματος τυπώματος χρήματος ύψους 1 τρισ. ευρώ.

Τα περί τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ (αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι πρώτη κίνηση της κεντρικής τράπεζας θα είναι να αγοράσει ιδιωτικούς τίτλους, αφήνοντας την αγορά κρατικών ομολόγων ως λύση έσχατης ανάγκης) ήταν αρκετά για να φέρουν τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Τάση που αποτυπώθηκε στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων της Τρίτης, με την οποία ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε να αντλήσει 1,3 δισ. ευρώ με αισθητά μειωμένο επιτόκιο, στο 3,01% από 3,6%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έπεφτε κοντά στο 6,1%.

ΟΔΔΗΧ: Σε ξένους επενδυτές το 80% των 6μηνων εντόκων γραμματίων - Στο 3,01% το επιτόκιο από 3,60%

Παρά την πτώση τους, οι αποδόσεις που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα είναι άκρως ελκυστικές για τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, που αυτό τον καιρό αναζητούν εναγωνίως αποδόσεις σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων. Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά funds ψάχνουν ανά τον πλανήτη για τις αποδόσεις που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους καθώς οι baby boomers βγαίνουν στη σύνταξη. Για αυτό και είναι πρόθυμα να επενδύσουν ακόμα και στις χώρες που έχουν ένα default στην πολύ πρόσφατη ιστορία τους, όπως είναι η Ελλάδα, το Πακιστάν και ο Ισημερινός.

Reuters: “Παρέλαση” από τους χρεοκοπημένους στις αγορές ομολόγων

“Συνολικά, οι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων δέχθηκαν μια ζημιά επί του κεφαλαίου τους περίπου 69% τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά τώρα είναι ώρα να κινηθούμε προς τα μπροστά και η αγορά είναι ξανά θετική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα”, λέει ο Alessandro Giansanti, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING Bank, στη Wall Street Journal.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν δώσει αποδόσεις 30% φέτος και είναι τα πρώτα σε κέρδη στις αγορές κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έπεσε σήμερα στο 6,16%, έχοντας αγγίξει χθες το 6,12%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2010. Το 2012, κυμαινόταν στο 44,21%.

http://www.newmoney.gr/article/46794/ola-etoima-gia-na-xekinisei-book-building-toy-ellinikoy-omologoy-xekinise-i-antistrofi#ixzz2yKymxq00