27 Ιανουαρίου 2014

Βρούτσης: Επίδομα ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες με ρύθμιση οφειλών-1000 επιδοτούμενοι ελεγκτές εναντίον της "μαύρης" εργασίας

Επίδομα ανεργίας θα μπορούν να λαμβάνουν στο εξής και ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοτελώς απασχολούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον Γ. Βρούτση.

«Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, καταβάλλοντας – για πρώτη φορά στη χώρα μας – επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Σε μια επαγγελματική κατηγορία που παρότι είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, παρέμενε ως τότε ακάλυπτη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

«Ικανοποιούμε το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

«Σαφάρι» κατά της ανασφάλιστης εργασίας από 1.000 επιδοτούμενους ελεγκτές

Στην επιστράτευση περίπου 1.000 ελεγκτών για τη καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας προχωρεί το υπουργείο Εργασίας.

Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, προβλέπει πως σε όσους συμμετέχουν στα συνεργεία ελέγχων για τη καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής καθώς και την εν γένει εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, καταβάλλεται αποζημίωση 20 ευρώ ανά έλεγχο και μέχρι 5 ελέγχους το μήνα.

Το συνολικό μηνιαίο ποσό αποζημίωσης για κάθε δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ, ενώ τυχόν πραγματοποίηση περισσότερων από 5 ελέγχους δεν γεννά δικαίωμα για επιπλέον ποσό.
Έτσι, κάθε ελεγκτής θα λάβει αποζημίωση 1.200 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα διενεργήσει τουλάχιστον 60 ελέγχους μέσα στο 2014.

Σε ετήσια βάση η δαπάνη για τις πρόσθετες αμοιβές των ελεγκτών ανέρχεται στα 1,2 εκατ. ευρώ περίπου και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, θα καλυφθεί από το ποσοστό 20% που εισπράττεται ως έσοδο επί των προστίμων που επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.