17 Νοεμβρίου 2013

Η άγνωστη ιστορία ενός τυχαίου και άσχετου "θύματος του Πολυτεχνείου"

Ανάμεσα στους 24 νεκρούς που μνημονεύονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα ξεχωρίζει ένα γυναικείο όνομα για την ξενική του προέλευση, εκείνο της Τόριλ Μαργκρέτα Ένγκελαντ από τη Νορβηγία.
Εκτός από την οικογένειά της που θρηνεί για το χαμό της εδώ και 40 χρόνια, ελάχιστοι γνωρίζουν πως το 22χρονο τότε κορίτσι πέθανε...
Η Τόριλ ήταν μία τουρίστρια που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, αφού...
τραυματίστηκε θανάσιμα από μία «αδέσποτη σφαίρα» καθώς επέστρεφε από τον κινηματογράφο...

Η ανεπάρκεια των πληροφοριών για το θάνατο της κοπέλας όπως και άλλων θυμάτων ήταν αρκετή για εκείνους που υποστήριζαν ότι νεκροί του Πολυτεχνείου δεν υπήρξαν ποτέ και ότι επρόκειτο για συνωμοσίες της Αριστεράς (ρε στόκοι δημοσιοκάφροι: Κανείς δεν λέει ότι δεν υπήρξαν νεκροί τριγύρω αλλά και σε άσχετες περιοχές από αδέσποτες που έπεφταν για εκφοβισμό ή από άμυνα αστυνομικών σε επιθέσεις μπαχαλάκηδων όπως η επίθεση που έκαναν στο Υπ. Δημόσιας Τάξης με αποτέλεσμα να πυροβολήσουν οι φρουροί. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπήρξαν νεκροί με εντολή της χούντας και επί τούτου, μέσα στο Πολυτεχνείο ... την 76χρονη γιαγιά που πέθανε στους Αγ. Αναργύρους δεν μπορείς να τη χρεώνεις στην "εξέγερση του Πολυτεχνείου" που και καλά έριξε τη χούντα...).

Είναι λογικό να το υποστήριζαν αυτό τότε άνθρωποι της Χούντας, ωστόσο δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που το πιστεύουν, λέει χαρακτηριστικά η αδελφή της Τόριλ σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Πώς από την αγάπη της για τα ταξίδια η Τόριλ βρέθηκε θύμα της Χούντας

Το κορίτσι από τη Νορβηγία ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Περ Ρέινταρ Ενγκελαντ, μηχανικού εταιρείας τηλεφωνίας και της Χέλγκα Μαργκρέτα, η οποία σπούδαζε ιστορία της τέχνης στο Οσλο, λάτρευε τα ταξίδια και είχε ένα ισχυρό αίσθημα δικαίου, όπως λέει στην «Ελευθεροτυπία» η αδελφή της, Λιβ Κάρι.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν ήταν πολιτικά δραστήρια ούτε συμμετείχε σε φοιτητικά κινήματα, καθώς την περιγράφει ως μία ντροπαλή και συγκρατημένη κοπέλα που όπως όλα δείχνουν βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή

Ήταν Μάιος του 1973 όταν  η Τόριλ έφτασε στην Ελλάδα, έπειτα από την επίσκεψή της στην Ιταλία.
Εκείνο το εξάμηνο είχε προγραμματίσει να δώσει τις τελικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο του Όσλο αλλά ήταν ανήσυχο πνεύμα και θέλησε πρώτα να επισκεφθεί την Ιταλία για να θαυμάσει τα μουσεία της.

Εκεί γνώρισε κάποιους Αμερικάνους και τους ακολούθησε στην Κέρκυρα, όπου πέρασε το Πάσχα προτού καταλήξει στην Αθήνα.

Όταν έφτασε στην πρωτεύουσα έμεινε σε κάποιο ξενοδοχείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, παράλληλα η Τόριλ φρόντιζε να κρατά ενήμερη με γράμματα ή τηλεφωνικά την οικογένειά της για το που βρίσκεται.

Εκεί έμεινε σε ξενοδοχείο για νέους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και γνώρισε τον Μοχάμεντ Αχμέντ Σαλέμ, έναν Σαουδάραβα που δούλευε στη ρεσεψιόν. Αυτός τη βοήθησε όταν της τελείωσαν τα χρήματα, καθώς αρχικά δίδασκε αγγλικά στα δύο παιδιά μίας οικογένειας στην Αθήνα. Η τελευταία φορά που μίλησε το 22χρονο κορίτσι με τη μητέρα του ήταν το πρωί πριν σκοτωθεί...

Η Τόριλ πυροβολήθηκε κοντά στο Πολυτεχνείο γύρω στις 11: 30 μ.μ επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο από τον κινηματογράφο με ένα φίλο της «μετανάστη»..

 Πως ενημερώθηκε η οικογένειά της

Δύο μέρες αργότερα από το φονικό ένας κληρικός χτύπησε την πόρτα των Ένγκελαντ και τους ενημέρωσε ότι η κόρη τους ήταν νεκρή.

Μερικές εβδομάδες αργότερα οι γονείς της Τόριλ παρέλαβαν ένα προσωπικό γράμμα από έναν οδοντίατρο πρώην βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, το Γιώργο Λαζαρίδη, ο οποίος τους πληροφορούσε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να την κρατήσει στη ζωή, αφότου η κοπέλα μεταφέρθηκε αιμορραγώντας στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ, ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχνείο, όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας.

Σύμφωνα με πιστοποιητικό θανάτου ο διπλωματικός αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στην Αθήνα δήλωσε ότι η Τόριλ πέθανε από «τραύματα στο στήθος και το λαιμό αφού χτυπήθηκε (από μακρυά) από σφαίρα υψηλού διαμετρήματος».

Ο φίλος της, ο Μοχάμεντ, δέχθηκε σφαίρα στον ώμο. Ο άνθρωπος που ήταν ο μόνος που γνώριζε το λόγο που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο, ήρθε αργότερα σε επαφή με τη μητέρα της Τόριλ, δηλώνοντας ότι ήθελε να επισκεφθεί την οικογένεια, αλλά ο διπλωμάτης της Νορβηγίας στην Αθήνα τον απέτρεψε.

Οπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», αρνήθηκε να του εκδώσει ταξιδιωτική βίζα γιατί ήταν μουσουλμάνος και φοβόταν την αντίδραση της οικογένειας στο άκουσμα της είδησης ότι η Τόριλ είχε σχέση μαζί του.

Η επίσημη γραμμή του Τύπου ήταν ότι η Τόριλ ήταν μία τουρίστρια που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και χτυπήθηκε στο στήθος από «αδέσποτη σφαίρα».

Υπάρχουν βέβαια και απόψεις που το  αμφισβητούν και υποστηρίζουν ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί την νύχτα εκείνη που δε θα μπορούσε η Τόριλ να είχε βρεθεί τυχαία εκεί, ενώ οι κινηματογράφοι θα ήταν κλειστοί εκείνο το βράδυ λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου.
Ίσως η κοπέλα ήταν απλά περίεργη και ήθελε να δει τι συνέβαινε..
Διαπνέονταν από αίσθημα δικαίου και λογικά θα ένιωθε αλληλεγγύη για ό,τι συνέβαινε στο Πολυτεχνείο, προσθέτει η αδελφή της Λίβ Κάρλ Ένγκελαντ κατά την τρίτη επίσκεψή της στην Αθήνα για την τεσσαρακοστή επέτειο του θανάτου της Τόριλ.

newsbomb.gr