12 Οκτωβρίου 2013

Δημοσκόπηση Rass: Ενισχυμένος ο Σαμαράς αλλά περαστικά μας... Πρώτη με μεγάλη πτώση η ΝΔ και φυσικά αύξηση ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ (BINTEO-ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ)

Το πανηγύρι με τη ΧΑ πρέπει αν τελειώνει όπου να 'ναι γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Αν και η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται με διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ παρόλα αυτά εμφανίζει μεγάλη πτώση 1,3% σε σχέση με το ποσοστό που είχε στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, στις 23 Σεπτεμβρίου, δηλ. μετά τη δολοφονία του ράπερ από τον ΧΑυγίτη. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει οριακά το ποσοστό του ενώ η ΧΑ κερδίζει 0,5%!

Το έχω ξαναπεί και μακάρι να διαψευσθώ:
Μέρα με τη μέρα, όσο ξεχνιέται ο φόνος, μένουν οι γελοιότητες περί κρυφών οπλοστασίων της ΧΑ σε μοναστήρια ή περί σφαγής αμνών προκειμένου να μάθουν να πετυχαίνουν στην καρωτίδα τους λάθρο... κάποια στιγμή το γέλιο μετατρέπεται ξανά σε ψήφο διαμαρτυρίας.

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3% καταγράφει λοιπόν η δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

Ειδικότερα:
  • ΝΔ 24,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ 22,8%
  • ΠΑΣΟΚ 5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8%
  • Χρυσή Αυγή 6,3%
  • ΔΗΜΑΡ 3%
  • ΚΚΕ 5,2%
  • Οικολόγοι-Πράσινοι 1,4%
  • Νέα Ελλάδα 1%

Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ οι μετακινήσεις των «γαλάζιων» ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή ήταν 3,4% πριν από τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού, αμέσως μετά περιορίστηκαν στο 1,4% και σήμερα καταγράφονται στο 1%. Αντίστοιχα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που «έφευγαν» για το κόμμα Μιχαλολιάκου πριν τις μαχαιριές του Ρουπακιά ήταν σε ποσοστό 2,6%, αμέσως μετά μειώθηκαν στο 1,6% και σήμερα βρίσκονται στο 1,8%.


Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 45,5% έναντι 26,5% του Αλέξη Τσίπρα.


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ενισχυμένος μετά τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής (58,9%), άποψη με την οποία συμφωνεί και το 49,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ικανοποίηση εκφράζει το 51% των ερωτηθέντων για το χειρισμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση με… εξαίρεση το 46,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι τους δυσαρέστησε αφού απάντησαν- όπως λένε εκλογικοί αναλυτές- με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρώτος με διαφορά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε εγγυητή της δημοκρατικής ομαλότητας», ένα δύσκολο ερώτημα στην παρούσα συγκυρία- λένε οι πολιτικοί αναλυτές- αφού τα σκληρά μέτρα της τρόϊκας και η εκτίναξη της ανεργίας απείλησαν την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, εξηγείται το ποσοστό 49,5% που απαντά «κανέναν» στο συγκεκριμένο ερώτημα.


Ένα επίσης αξιοσημείωτο εύρημα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφορά στην οικονομία: αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 58,9% δηλώνει ότι διαφωνεί με την άποψη ότι διανύουμε το τελευταίο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής προς την οικονομική ανάκαμψη, αντίστοιχα συμφωνεί το 38,6%. Σύμφωνα με τους εκλογολόγους, πρόκειται για ένα υψηλό ποσοστό – τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών – καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται ποσοστό κοντά στο 40% που εκφράζει την πεποίθηση ότι άρχισε να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ.

Η ΝΔ καταγράφει 60,8% στην παράσταση νίκης και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,7%.

Με αφορμή τα γεγονότα της Χρυσής Αυγής, πτωτική τάση ακολουθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να ζητά κάλπες, ποσοστό 68,7% διαφωνεί όπως και το 40% -σχεδόν- των ψηφοφόρων του κόμματός του.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν δικαιολογημένες τις διώξεις του αρχηγού και των στελεχών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (81,9%), εκτιμούν ότι η δράση της οργάνωσης είναι εγκληματική (76,7%) και θεωρούν ότι η ναζιστική προπαγάνδα πρέπει να διώκεται ποινικά (85,4%), ενώ ποσοστό 86,9% έχει χειρότερη γνώμη απ’ ότι είχε πριν.

Εκλογικός νόμος
Κι ενώ το σενάριο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων, η κοινή γνώμη έχει διαφορετική άποψη.

Το 66,7% συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές ώστε να ψηφίζουμε χωριστά το δήμαρχο από τους δημοτικούς συμβούλους όπως επίσης το συντριπτικό 75,9% λέει «ναι» στο σενάριο οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις. Με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο συμφωνεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.