12 Ιουλίου 2013

Εννέα ινστιτούτα στη Γερμανία συνιστούν... Ελλάδα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Όχι απλά τη διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα τη διαγραφή… οποιουδήποτε παράγοντα μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμα βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα ζητούν όλα σχεδόν τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα -με επικεφαλής το αντίστοιχο «ΚΕΠΕ»- από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, κ. Wolfgang Schaeuble, ενόψει της επίσκεψης του στην Αθήνα την Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Την προηγούμενη Παρασκευή, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση για την επικείμενη επίσκεψη του κ. Schaeuble στην ελληνική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής του ΖΕW («Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών», κάτι αντίστοιχο του ελληνικού ΚΕΠΕ), κ. Clemens Fuest δήλωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί», καθώς «αυτό συμβαίνει πολύ λίγο» και πως «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να πάνε οι δανειστές της χώρας στην Αθήνα και να συζητήσουν το χρέος της, μιας και αυτό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για πολύ ακόμα». Τέλος επισήμανε πως πρέπει στη Γερμανία «πρέπει να πιστέψουμε ότι κατά κάποιον τρόπο η Ελλάδα βρίσκεται εντός της ευρωζώνης» και να «διαγράψουνε τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε η χώρα βυθισθεί ακόμα περισσότερο στην ύφεση».

Λίγες μέρες πιο πριν, και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον Klaus Schrader του «Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία» του Κιέλου (ΙfW) το οποίο συνεργάζεται στενά με το γερμανικό οικονομικό επιτελείο, δημοσίευε μια πρωτοφανώς –ακόμα και για τα… ελληνικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων- αναλυτική, σκληρή πλην ισορροπημένη έκθεση πενήντα σελίδων αποκλειστικά για την Ελλάδα. Η έκθεση αυτή, αφού αμφισβητούσε ευγενικά το… success story, κατέληγε σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής εξαγωγικής βιομηχανίας, τη μείωση του εργασιακού κόστους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μείωση του χρέους κ.ά.

Στα μέσα Ιουνίου, ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος κ. Αlexandros Kritikos από το «Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο» του Βερολίνου (DIW) εξηγούσε με άρθρο του το γεγονός «γιατί μόνο λίγοι επενδύουν στην Ελλάδα». Σαν τεκμήριο χρησιμοποιούσε τις αρνητικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα από Morgan Stanley, τη ΜSCI και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαφορετική, πάντως άποψη εξέφρασε ο κ. Μαρσέλ Μπερντ από το «Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου» (ΗWWI) με άρθρο στο γνωστό περιοδικό “WirtschaftsWoche”, λέγοντας πως … «Η Ελλάδα είναι ελκυστικότερη από την Κίνα» για γερμανικές επενδύσεις. Η άποψη αυτή βασίστηκε στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος του HWWI και της BDO με κριτήριο τις οικονομικές και, κυρίως, πολιτικές και θεσμικές συνθήκες.

Αυτό δεν σημαίνει, πως το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δεν απασχολεί τους Γερμανούς. Σε ραπόρτο της για την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού «Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ» (Κοnrad Adenauer Stiftung), η κ. Susanna Vogt ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσει προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στο κράτος και τους θεσμούς».

Τον ίδιο περίπου καιρό, ο κ. Ματίας Γιούργκεν από το «Ινστιτούτο Οικονομίας» της Κολονίας (ΙW) ανέφερε σε σύντομη μελέτη του για την Ελλάδα πως η χώρα βρίσκεται μεταξύ «ελπίδας και αμφιβολίας».

Κάποιοι άλλοι πάλι, όπως οι εμπειρογνώμονες του «Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ» (Ηans Boeckler Stiftung), προτείνουν –και μάλιστα με πολύ εκτεταμένη μελέτη τους πριν δύο μήνες περίπου- ένα Σχέδιο Μάρσαλ και ένα New Deal για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και την… επιστροφή στην Ελλάδα όσων έχασε από την ύφεση, δηλαδή περίπου 50-60 δισ. ευρώ με τη μορφή επενδύσεων με νέους κοινοτικούς πόρους.

Οι τολμηρές αυτές απόψεις έρχονται πλάι – πλάι με εκείνες που, ακόμα και αμέσως μετά τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, ζητούσαν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αυτή η άποψη εκφράστηκε το… Γενάρη του 2013, από τον κ. Oliver Holtemoeller και το «Ινστιτούτο Οικονομίας της Halle» (ΙWH)

Ακόμα και το γνωστό για τις σκληρές απόψεις του για την Ελλάδα, «Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών» του Μονάχου (CESIFO), φαίνεται πως έχει… μαλακώσει τελευταία.


Πηγή:www.capital.gr