08 Ιουνίου 2013

Ο Ολλανδός και ο Ιταλός έπεσαν στον... υπουργό

Του Κωνσταντίνου Ζούλα

Ήταν ένας Ιταλός, ένας Ολλανδός κι ένας Ελληνας. Κάπως έτσι δεν θα μπορούσε να αρχίζει ένα ανέκδοτο; Μόνο που η ιστορία που θα διαβάσετε είναι πραγματική. Το λοιπόν, ο Ιταλός και ο Ολλανδός είναι τροϊκανοί. Οχι, όμως, από τα τρανταχτά ονόματα. Ανήκουν στις δεκάδες τεχνοκρατών που έχουν έρθει στη χώρα μας για να παράσχουν την τεχνογνωσία τους. Δηλαδή, όχι να να επιβάλουν, αλλά να προτείνουν λύσεις και να συνδράμουν π.χ. στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Σωστά καταλάβατε. Ο Ιταλός και ο Ολλανδός είναι οι δύο διαπιστευμένοι τροϊκανοί στον κ. Αντ. Ρουπακιώτη κι έχουν ως κεντρικό στόχο τους να μετατρέψουν τη Δικαιοσύνη, από τροχοπέδη, σε βοηθητικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα μας. Κάπου εδώ, όμως, τελειώνει και το αστείο. Διότι οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας έχουν... φρικάρει πια με όσα τους συμβαίνουν και θα γίνω σαφέστερος. Σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία που δημοσίευσε ήδη από το 2010 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σπ. Τσακυράκης, οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ξεπερνούν τις 150.000, στο Εφετείο Αθηνών τις 11.000 και στο ΣτΕ τις 31.000. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος τελεσίδικης εκδίκασής τους; Περισσότερα από 17 χρόνια!

Πληροφορούμενοι, λοιπόν, μεταξύ άλλων, αυτό το μπάχαλο, τι έκαναν εξ αρχής ο Ολλανδός και ο Ιταλός; Ζήτησαν, π.χ., να πληροφορηθούν πόσες σοβαρές φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν προκειμένου να βοηθήσουν στη γρηγορότερη εισροή χρημάτων στα ταμεία. Ελα, όμως, που ακόμη περιμένουν. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Αδαμόπουλος αρνήθηκε να τους δεχθεί ως «ανεπιθύμητους στη χώρα», ενώ ο κ. Ρουπακιώτης τους παρέπεμψε στον γ.γ. του, κ. Νικ. Κανελλόπουλο. Ούτε, όμως, με εκείνον έβγαλαν άκρη. Τη μία τους είπε ότι τα στοιχεία δεν τα έχει πρόχειρα, το επόμενο τρίμηνο ότι ήταν άρρωστη η γραμματέας του (συνέβη και αυτό), ενώ, όταν με την άδειά του επισκέφθηκαν την Ευελπίδων, είχαν ήδη ειδοποιηθεί συνδικαλιστές και λίγο έλειψε να τους λιντσάρουν!

Τον ίδιο ακριβώς εμπαιγμό γνώρισαν και όταν προσπάθησαν, π.χ., να διερευνήσουν ποιες υποθέσεις αναβάλλονται για ψύλλου πήδημα ή και να προτείνουν λύσεις εξωδικαστικών συμβιβασμών για να μειωθεί ο δικαστικός φόρτος. «Δεν τους ξέρετε τους Ελληνες, θέλουν να πηγαίνουν στα Δικαστήρια», τους είπε ο υπουργός, ενώ... τοίχο συνάντησαν και όταν αποπειράθηκαν να εντοπίσουν σε ποιες περιπτώσεις η παρουσία συμβολαιογράφων και δικηγόρων είναι καταχρηστική, δηλαδή περιττή. Ειδικώς σε αυτό, μάλιστα, η απροθυμία της εγχώριας ηγεσίας απεδείχθη παροιμιώδης, προφανώς διότι οι κ. Ρουπακιώτης και Κανελλόπουλος, ως πρώην μεγαλοσυνδικαλιστές στο ΔΣΑ, περισσότερο αγωνίζονται για τα κεκτημένα της συντεχνίας τους παρά για την ευρύτερη αποστολή τους.

Εξ ού και τη μόνη «νίκη» που κατήγαγαν μέχρι στιγμής οι πρωταγωνιστές μας την πιστώνουν στον κ. Κ. Χατζηδάκη. Ξέρετε γιατί; Διότι με βέτο Χατζηδάκη στο ν/σ που έρχεται τη Δευτέρα στη Βουλή για τις ρυθμίσεις των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών η παρουσία των δικηγόρων θα είναι εν τέλει προαιρετική και όχι υποχρεωτική (!), όπως αξίωναν οι κ. Ρουπακιώτης και Κανελλόπουλος.

Ολα τούτα, αγαπητοί φίλοι, δεν επιβεβαιώνουν παρά το αυτονόητο. Οτι η δαιμονοποίηση των τροϊκανών και των αδιαμφισβήτητων λαθών των προϊσταμένων τους είναι μια συζήτηση άνευ νοήματος αφ’ ης στιγμής εμείς οι ίδιοι αρνούμαστε –και σήμερα– να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τις τριτοκοσμικές στρεβλώσεις που οδήγησαν τη χώρα στην τωρινή της κατάντια. Διότι προφανώς δεν φταίει η Κομισιόν ή το ΔΝΤ για το αν χρειάζονται στην Ελλάδα 17 ολόκληρα χρόνια για να δικαστεί τελεσίδικα μια υπόθεση ούτε γιατί ακόμη κι ένα συναινετικό διαζύγιο δεν εκδίδεται χωρίς την παρουσία δικηγόρων.

Και κάτι τελευταίο, μια και μιλάμε για Δικαιοσύνη. Κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από τα ΜΜΕ, αλλά την εβδομάδα που πέρασε δραπέτευσε από τις φυλακές και ο διαβόητος Σπ. Δραβίλλας, ο βασικός συνεργός, δηλαδή, του Παλαιοκώστα, που τον είχε βοηθήσει μέσα από το ελικόπτερο στη δική του απόδραση. Πώς δραπέτευσε; Μέσω του βλακώδους μέτρου των ημερήσιων αδειών που δίνονται ακόμη και σε σεσημασμένους κακοποιούς, οι οποίοι έχουν «φάει» 20 χρόνια. Προφανώς, οι κ. Ρουπακιώτης και Κανελλόπουλος δεν το ανακοίνωσαν για να μην προσθέσουν άλλο ένα ανέκδοτο σε αυτά που ο Ολλανδός και ο Ιταλός διηγούνται στις χώρες τους όταν επιστρέφουν από τη δική μας...