12 Φεβρουαρίου 2013

Η αμερικανική «μετάλλαξη» του Αλέξη και οι μυστικές επαφές

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Εν μέσω κριτικής που δέχεται για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις επαφές του, είναι γνωστό ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν συνάντησε επισήμως τους εκπροσώπους της ομογένειας. Ο λόγος ήταν ότι δεν τήρησε το πρωτόκολλο, που θέλει να προηγείται συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Πλην όμως αποδεικνύεται ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τελικώς έκανε επιλεκτικές επαφές, οι οποίες... ανοίγουν πόρτες.


Οι συναντήσεις στο Σαν Φρανσίσκο

Την πρώτη κιόλας μέρα της παραμονής του στις ΗΠΑ, μετέβη δέκα ώρες μακριά από την «έδρα» του, τη Νέα Υόρκη: πήγε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου συνάντησε τον γνωστό ομογενή επιχειρηματία, Άγγελο Τσακόπουλο.

Όπως μαρτυρά το επώνυμό του, ο κ. Τσακόπουλος κατάγεται από την Πελοπόννησο και δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα και στο real estate. Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι οι πολιτικές καταβολές και ενασχολήσεις του.

Χρηματοδότης των Δημοκρατικών και της υποψηφιότητας του Μπάρακ Ομπάμα, επί χρόνια προσωπικός φίλος του Μπιλ Κλίντον, θεωρείται ότι από τους εκπροσώπους της ομογένειας είναι εκείνος που κατέχει τα... «κλειδιά» για την πρόσβαση στο Λευκό Οίκο –με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις (μελλοντικές) επαφές του κ. Τσίπρα.

Η συνάντηση λέγεται ότι έγινε στο σπίτι του κ. Τσακόπουλου. Κατ’ άλλους, σε γνωστό εστιατόριο της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, παρών σ’ αυτήν ήταν ο Φιλ Αγγελίδης, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια, υπεύθυνος για τη δημόσια περιουσία της Πολιτείας (state treasurer) και αντίπαλος του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στην εκλογή κυβερνήτη.

Ο κ. Αγγελίδης έχει υποστηρίξει σε συνεντεύξεις του ότι ρόλο στην ελληνική κρίση έπαιξαν οι επενδυτικές τράπεζες και κατονόμασε, μάλιστα, τη Goldman Sachs για την περίφημη υπόθεση των swaps, το 2001.

Στην ομήγυρη έδωσαν το "παρών" και άλλα επιφανή στελέχη της ομογένειας –χωρίς, ωστόσο, να έχει διασταυρωθεί από οποιαδήποτε πηγή εάν σ’ αυτήν συμμετείχαν και άλλοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες.

Η ομιλία στο Brookings Institute και ο «σύνδεσμος»

Μία ημέρα αργότερα, στην ομιλία του κ. Τσίπρα στο Brookings Institute, ο «σύνδεσμος» με την επίσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο ήταν η κόρη του κ. Τσακόπουλου, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, η οποία έδωσε το "παρών" στο ακροατήριο.

Αν και ασχολείται ενεργά με τις επιχειρήσεις του πατέρα της, έχει οριστεί πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία απευθείας από τον Μπάρακ Ομπάμα, καθώς συμμετείχε το 2008 στο επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, πριν χάσει το χρίσμα των Δημοκρατικών από τον νυν αμερικανό πρόεδρο.

Είναι παντρεμένη με τον Μάρκο Κουναλάκη, εκδότη πολιτικού περιοδικού στις ΗΠΑ και στενό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη (σ.σ.: η οικογένεια Τσακόπουλου έχει δημιουργήσει έδρα με το όνομα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ).

Στην ομιλία Τσίπρα στο Brookings Institute –η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το C-SPAN, το επίσημο κανάλι του Καπιτωλίου– έδωσαν το "παρών" και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας και επιχειρηματίες, όπως και στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για εθνικοποίηση των τραπεζών, προκαλώντας την απορία και την έκπληξή τους και έτσι υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

Τα ραντεβού στο Κονγκρέσο

Σημαντικό ρόλο στην επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ έπαιξε, εξάλλου, εκ της ομογένειας ο πρόεδρος του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (AHS), Νικ Λαριγκάκης. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί σε δημόσιες δηλώσεις του ότι διαμεσολάβησε για τις ανεπίσημες συναντήσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη του Κονγκρέσου, όπως θα έπραττε – κατά τον ίδιο – για κάθε Έλληνα πολιτικό που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Φήμες, εξάλλου, βάζουν στο «παιχνίδι» των επαφών στις ΗΠΑ και τον Ανδρ. Ανδριανόπουλο, λόγω της σύνδεσής του με τους συγκεκριμένους παράγοντες της ομογένειας που συνάντησε ο κ. Τσίπρας, αλλά και λόγω της τακτικής επικοινωνίας που φέρεται να έχει με τον διευθυντή του γραφείου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά.


Πηγή:www.capital.gr