09 Δεκεμβρίου 2012

Εκτός απ' τους Τσιπραμμένους, ποιοι πόνταραν στην χρεοκοπία της Ελλάδας και έχασαν δισεκατομμύρια

Έπαιξαν κι έχασαν. Μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια και διακεκριμένοι παράγοντες των αγορών εγγράφουν ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς στοιχημάτιζαν ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί λόγω της «ελληνικής τραγωδίας» και τώρα βλέπουν τις τοποθετήσεις τους να απαξιώνονται.

Οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το fund Advantage Plus του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζον Πόλσον εξαιτίας των θέσεων που άνοιξε ποντάροντας κατά του κοινού νομίσματος είναι ενδεικτική, αλλά δεν είναι μοναδική. Την ίδια τύχη είχαν και ηχηρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο Τζορτζ Σόρος, αλλά και η Εxchange Τraded Funds.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο Τζον Πόλσον ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας, σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές του, απώλειες της τάξης του 18,7% για το αμοιβαίο του ομίλου του Advantage Plus, που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. δολ., και 12,7% για ένα ακόμα από τα funds του. Εκείνη την περίοδο το ευρώ σημείωνε απώλειες της τάξης του 7% από τον Απρίλιο.

Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ φέρεται να τοποθέτησε συνολικά εντός του 2012 περί τα 200 εκατ. δολάρια σε προϊόντα που θα απέφεραν κέρδη σε περίπτωση πτώσης του ευρώ. Ανοιξε τις θέσεις αυτές τον Ιανουάριο και τις υπερδιπλασίασε τον Ιούλιο. Σήμερα μετράει απώλειες εκατομμυρίων.

iefimerida.gr