12 Νοεμβρίου 2012

Στο σφυρί επιστολές του Καραϊσκάκη... αλλά ο Τζααβάρας "πέρα βρέχει"

[Αυτές τις επιστολές πρέπει να διεκδικήσει το κράτος και όχι το κύπελλο του Σ. Λούη όπως φώναζαν οι υπερπατριώτες... αλλά που μυαλό ο Τζαβάρας "πέρα βρέχει"... θα προτιμήσει να τα δώσει στον Λούκο και την Κιτσοπούλου να ανεβάσει και καμιά παράσταση με τον Καραΐσκάκη σε ρόλο αδερφής... ]

Σπάνια χειρόγραφα ντοκουμέντα που φέρουν τις υπογραφές γνωστών ηρώων της επανάστασης θα βγουν σε λίγες ημέρες σε πλειστηριασμό. Ανάμεσά τους οι επτά επιστολές που φέρουν την υπογραφή του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες.

Τα χειρόγραφα είναι στο σύνολό τους επτά, φέρον την υπογραφή «Καραησκάκις» και όλες έχουν σταλεί προς την Επιτροπή των Ψαριανών στην Αίγινα, σε διαφορετικές ημερομηνίες. Θα βγουν σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ, ενώ οι έμπειροι εκτιμητές θεωρούν πως η τιμή πώλησης θα ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ.. στη σημαντικότερη από τις επιστολές, και για την ακρίβεια στην τέταρτη κατά σειρά, όπου μιλά για την μάχη της Αράχοβας, ο ήρωας του ’21 γράφει:

«Αφ’ ου επολεμήσαμεν είκοσι δύο ημέρες εις Δουμπρέναν, και εσκοτώσαμεν αρκετούς εχθρούς και εσκοτώθη ο αδελφός μας Γιαννάκις Σουλτάνις επεριωρίσαμεν τους εχθρούς εις τους τρεις πύργους της Δουμπρένας».

Οι άλλες επιστολές αναφέρονται σε οικονομικές υποθέσεις (19 Σεπτ. & Οκτ. 1826), σε καταχρήσεις στρατιωτών σε βάρος της «πτωχολογιάς» (19 Σεπτ. 1826), στην αποστολή των Δημητρίου Καλλέργη και Νικόλαου Μπουρμπουτζότη για να κοινοποιήσουν σχέδιο για την απελευθέρωση της Στερεάς Ελλάδος (5 Ιαν. 1827), στους αναξιοπαθούντες Γεώργιο και Ιωάννη Οικονόμου, πατέρα και θείο του γραμματικού του (6 Μαρτ.1827) και σε διαφορά του Καραϊσκάκη με τον Ψαριανό Δημήτρη Μισεγιάννη (14 Μαρτ. 1827).

Ο Κοραής και το γράμμα για την Τριπολιτζάν

Εξίσου σπάνια είναι και η επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή προς τον Ιταλό συγγραφέα Angelo Maria Bandini στη Φλωρεντία. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του πρωτεργάτη του Νεοελληνικού διαφωτισμού, ενώ είναι γραμμένη στα ιταλικά. Ανάμεσα στις σπάνιες υπογραφές και αυτή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που υπάρχει σε αρκετές επιστολές που βγαίνουν στη δημοπρασία.


ΠΗΓΗ: Espresso