13 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζεται η "κατρακύλα" στις αφίξεις τουριστών. Γιατί δεν απευθύνεται ο Καμμένος στην Πρεσβεία να αναπληρώσει τους Γερμανούς που έδιωξε;

[Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ελληνικής καφρίλας να παρουσιάζει τη Μέρκελ με ναζιστικά σύμβολα... Ας αναπληρώσουν οι Ρώσοι, οι Άγγλοι και οι φίλοι του Καμμένου οι αμερικάνοι τις απώλειες. Αλλά το σχέδιο είναι γνωστό: Θέλουν να διαλύσουν τα πάντα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να έρθουν σαν σωτήρες...]

Με πτώση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις έκλεισε ένας ακόμη μήνας, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ, τόσο για το «Ελ. Βενιζέλος», όσο και για τα αεροδρόμια της χώρας στο σύνολό τους.


Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΣΕΤΕ, οι αφίξεις ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωσαν τον Οκτώβριο πτώση 12,63% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Σε αριθμούς, το μήνα που μας πέρασε το «Ελ. Βενιζέλος» υποδέχτηκε περίπου 30.000 τουρίστες λιγότερους, ενώ στο δεκάμηνο η πτώση στις αφίξεις κυμαίνεται στο 12,1%.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός, πως από την αρχή του χρόνου οι διεθνείς αφίξεις στο πιο κομβικό αεροδρόμιο της χώρας καταγράφουν αρνητική πορεία, ενώ κανένα μήνα οι αφίξεις δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο περισσότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για την πορεία των τουριστικών εσόδων στο επόμενο διάστημα.

Ακολούθως, και εκτός πρωτεύουσας, μεγάλη πτώση παρατηρείται και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, κυρίως λόγω του τέλους της θερινής τουριστικής σεζόν. Μόνο το αεροδρόμιο της Κω καταγράφει πτώση 28,33%, της Ρόδου 23,51% και του Ηρακλείου 21,05%. Η πτώση τέλος σε όλα τα αεροδρόμια για τον Οκτώβριο κυμαίνεται στο 13,9% σε σχέση με πέρσι, ενώ για το πρώτο δεκάμηνο του έτους αγγίζει το 3,38%. Εντούτοις, οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού διατηρούν την αισιοδοξία τους για τη χρονιά που έρχεται, επαναλαμβάνοντας πως ο πήχης των εσόδων έχει μπει ψηλά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες στον τομέα της ανάπτυξης και της προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, υπάρχει ικανοποίηση για τον αριθμό των ξένων επισκεπτών κατά το 2012, δεδομένης και της αρνητικής δημοσιότητας που υπέστη η Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ και τα πρώτα μηνύματα των κρατήσεων για το 2013 είναι ενθαρρυντικά.

«Αισιοδοξούμε, ότι ο στόχος των 17 εκατ. επισκεπτών θα επιτευχθεί, προσφέροντας 11 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και επιπλέον 1,5 μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας. Μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι πολιτικές ηγεσίες των εταίρων μας οφείλουν και πρέπει να κινηθούν ανάλογα, προχωρώντας στην άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης επιστρέφοντας από την παγκόσμια έκθεση τουρισμού WTM (World Travel Market).

Ενισχύθηκε κατά 33% η κίνηση από Ρωσία και Ουκρανία Την ίδια ώρα, κατά 33% αυξήθηκε κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2012 η τουριστική κίνηση επισκεπτών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν ειδικά τη Ρωσία να εξελίσσεται σε βασική πηγή τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα την επόμενη πενταετία. Μόνο οι αφίξεις τουριστών από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας σημείωσαν αύξηση 70%, ενώ διπλασιάστηκαν οι αφίξεις από το Κίεβο της Ουκρανίας.


Πηγή:www.capital.gr