09 Νοεμβρίου 2012

Η Ελβετία ανακοίνωσε πως αρχίζει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα

[Κατά τ΄ άλλα ο Μπένυ ένα χρόνο ρπιν μας έλεγε ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή συμφωνίας με την Ελβετία για φορολόγηση των καταθέσεων...]

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της ελβετικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας, που θα αφορά τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα ζητήματα υπό συζήτηση με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε να έχουμε τελικό κείμενο συμφωνίας με βάση τα αντίστοιχα κείμενα που έχουν υπογράψει άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με γνώμονα την προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Προχθές, η Ελβετία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για τη φορολόγηση των καταθέσεων εύπορων Ελλήνων που διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε την εντολή να αρχίσει τις εν λόγω διαπραγματεύσεις έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ήδη, οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρχίσει προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και αρκετούς μήνες. «Βέρνη και Αθήνα βρίσκονται στο τελικό στάδιο συμφωνίας, στα πρότυπα των συμφωνιών με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία, που θα επιτρέπει την υπαγωγή σε ρυθμιστικό πλαίσιο των αδήλωτων ελληνικών λογαριασμών στην Ελβετία και τη θεσμοθέτηση φόρου παρακράτησης στην Ελλάδα στο μέλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης.

Οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελβετία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να καλυφθούν ορισμένες «τρύπες» στον προϋπολογισμό της Ελλάδας μέσω της επιβολής φόρου στους υπάρχοντες λογαριασμούς καταθέσεων, καθώς και μέσω της επιβολής φόρου παρακράτησης στα μελλοντικά κέρδη.