31 Οκτωβρίου 2012

Ο Σαμαράς θα το πάει μέχρι τέλους- Το μέλλον της χώρας δεν διαπραγματεύεται

«Τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος… Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση». Η φράση του πρωθυπουργού την Τρίτη είχε το αποτέλεσμα που είδαμε στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Ό,τι δηλαδή η Κ.Ο. της ΝΔ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, πήγε «μπετόν» στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις και το κυριότερο:
πρόλαβε μια καταψήφιση του νόμου που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση της κυβέρνησης. Η οριακή ψήφιση του νόμου (και μάλιστα με ψήφους κάτω από 150) εξαιτίας των διαρροών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ απλά επιβεβαίωσε τη χρησιμότητα της παρέμβασης του πρωθυπουργού. Πιθανότατα αν δε γίνονταν αυτό κάποιοι από τη ΝΔ να καταψήφιζαν χωρίς να υπολογίσουν το πιθανό κόστος που θα είχε.

Τα δεδομένα είναι απλά και δεν χρειάζεται μεγάλης ανάλυσης. Αν πέσει η κυβέρνηση, καταρρέει η οικονομία, δόση δεν υπάρχει, σταματούν οι πληρωμές σε μισθούς και συντάξεις, διαλύονται οι τράπεζες και επικρατεί χάος. Μέχρι να γίνουν εκλογές, να έρθει νέα κυβέρνηση, να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση και να αποφασίσουν οι ξένοι αν και πότε θα μας δώσουν λεφτά.

Μέχρι εκεί, φυσικά, θα έχει χαθεί κάθε ίχνος αξιοπιστίας που κερδήθηκε τους τελευταίους μήνες. Θα έχουν χαθεί οι όποιες συμμαχίες προέκυψαν ενώ η χώρα δε θα παίζει απλά με τη φωτιά, αλλά θα βρίσκεται μέσα σ’ αυτήν και θα τσουρουφλίζεται.

Αν αυτή την ώρα πέσει η κυβέρνηση, το πιο πιθανό είναι ο κόσμος να στραφεί προς τα αριστερά και στα πολύ… δεξιά. Δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Άσχετα αν αυτό είναι καλό ή κακό, η ουσία είναι πως η χώρα θα απομονωθεί την επόμενη κιόλας της ορκωμοσίας. Και μην περιμένετε φυσικά να συζητά ο Τσίπρας με τη Μέρκελ ή τον Ολάντ που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις. Άντε με κανένα αριστερό ή περιθωριακό ηγέτη και πολύ μας είναι.

Φυσικά, στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, κανείς στην Κουμουνδούρου δεν απαντά πώς θα πληρωθούν την επόμενη ημέρα οι μισθοί και οι συντάξεις ή πώς θα πληρωθούν τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Όλα αφήνονται στην τύχη, οι δανειστές όμως τίποτε δεν αφήνουν στην τύχη. Το επιβεβαίωσαν οι (μη) αποφάσεις του Γιούρογκρουπ όπου στην τηλεδιάσκεψη όλοι ζήτησαν από τους Έλληνες να ψηφίσουν τα μέτρα αν θέλουν να δουν πρόοδο στις 12 Νοεμβρίου.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου, εξ’ ου και η παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά αλλά και η υπεύθυνη στάση που επέδειξαν οι γαλάζιοι βουλευτές. Ήταν ένα μήνυμα για την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό αλλά και για το πακέτο των 31,5 δις ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, οι βουλευτές της ΝΔ θα πάνε να ψηφίσουν έχοντας στο μυαλό τους όλα τα παραπάνω, αλλά και ελπίζοντας ότι μετά τη δόση των 31,5 δις ευρώ θα μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο. Όχι γιατί έχει μόνη της ελπίδες να το κάνει. Αλλά διότι στο εξωτερικό κυοφορούνται οι ιδέες της επιμήκυνσης ή ακόμη και του νέου κουρέματος ή OSI, έστω κι αν πολλοί το αρνούνται. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε να μιλήσει για κάτι τέτοιο στους Γερμανούς;

Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων που έβαλε στο τραπέζι ο Ντράγκι. Μόνο που για να μπει η Ελλάδα σε όλα αυτά τα σχέδια που συζητώνται θα πρέπει καλώς ή κακώς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Δεσμεύσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία μην το ξεχνάμε, έχουν την υπογραφή του Ευ. Βενιζέλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κόπτονται για το λαό κατόπιν εορτής.

Έτσι, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του και… γαία πυρί μειχθήτω. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Όποιος βουλευτής της ΝΔ ή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καταψηφίσουν θα αναλάβουν το βάρος της ψήφου τους. Είναι απλά τα πράγματα. Η Βουλή δεν είναι για παιχνίδια. Όποιος από τον κυβερνητικό συνασπισμό κάνει πίσω θα πρέπει να βάλει στις πλάτες του το βάρος αυτών που θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό και από την κυβέρνηση δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα ξαναφέρουν τις ρυθμίσεις που καταψηφίστηκαν και θα σταθούν στο ύψος τους.

Είναι η ώρα της αλήθειας για όλους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για όλους τους βουλευτές.

Όποιος θελήσει να διαβεί το Ρουβίκωνα, ας το κάνει. Η Ρώμη είναι κοντά.

 http://www.antinews.gr/2012/10/31/187132