17 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι είναι αυτοί οι «ψιθυριστές» επιχειρηματίες που βάζουν ιδέες στην Τρόικα για περικοπές

Ελληνες επιχειρηματίες παίζουν τον ρόλο υποβολέα της Τρόικας. Αυτοί προτείνουν εργασιακό μεσαίωνα και σκληρή λιτότητα για τους εργαζομένους. Υπάρχουν, μάλιστα, και δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν για λογαριασμό επιχειρηματικών κύκλων και είδαν την έλευση της Τρόικα ως ευκαιρία για να αποδομήσουν τα κεκτημένα δεκαετιών.

Ενας από τους επιχειρηματίες που «κατηγορείται» ως «ψιθυριστής» της Τρόικα και προτείνει αλλαγές στα εργασιακά είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης. Λέγεται ότι αυτός είχε προτείνει στην Τρόικα την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στα Νέα ο κ. Ανδρεάδης παραδέχτηκε ότι έχει κάνει πολλές συναντήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν, αρνείται, ωστόσο, ότι έθεσε ζήτημα 13ου και 14ου μισθού. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρεάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΣΕΤΕ τον περασμένο Φεβρουάριο με τον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είχε ζητήσει «μια ελαστικοποίηση και ευελιξία στην εργασία» και είχε αναφερθεί στις «συμβάσεις ρετιρέ» που υπερβαίνουν ως και 50% την κατώτατη αμοιβή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Εταιρείες και δικηγορικά γραφεία «ψιθυριστές»


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία λειτουργούν επίσης για λογαριασμό επιχειρηματικών κύκλων και είδαν την έλευση της τρόικας ως ευκαιρία για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και αποδόμηση εργασικών κεκτημένων. Στόχος αυτών των συμβούλων είναι η κατάργηση του εργατικού δικαίου στη χώρα και η επικράτηση των ατομικών διαπραγματεύσεων.

«Τους έφεραν έτοιμη την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που ήθελαν να αλλάξουν και επικαλέστηκαν ως ακραία παραδείγματα επιδόματα που δίνονταν σε ΔΕΚΟ, τα οποία όμως στην πραγματικότητα παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει νομικός.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων νομικών και των εκπροσώπων των δανειστών, ήταν συνεχής και διήρκησε πολλούς μήνες. «Τους πήγαιναν κείμενα που κατασυκοφαντούσαν την ελληνική αγορά, όπως ότι, τάχα, η τιμή του ψωμιού ρυθμίζεται από το κράτος, αφού δεν επιτρέπεται η «ζεστή γωνιά» στα σούπερ μάρκετ», επισημαίνει η ίδια πηγή.

«Τους έλεγαν με τον πιο άθλιο τρόπο ότι έχουμε την πιο ρυθμισμένη αγορά τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό δίκαιο και ότι δήθεν η Ελληνική αγορά εργασίας είναι Σοβιετία», σημειώνει ο ίδιος παράγων.

«Ενώ εστίαζαν το ενδιαφέρον της τρόικας στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών, δεν έλεγαν κουβέντα για την νόμιμη φοροαποφυγή εύπορων στρωμάτων, η επίτευξη της οποίας παρέχεται, μάλιστα, ως υπηρεσία από δικηγορικά γραφεία», αναφέρει η ίδια πηγή.

«Βίλες των βορείων προαστίων ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες, οι οποίες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης την μισθώνει στον εαυτό του, εμφανίζεται ως ενοικιαστής και τα έξοδα εκπίπτουν από την φορολογία του», σημειώνει έμπειρος δικηγόρος. Το ίδιο συμβαίνει, όπως εξηγεί, και στα εταιρικά κέρδη, τα οποία συμψηφίζονται με «ζημιές» θυγατρικών στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας μία τελική εικόνα ζημιογόνου επιχείρησης που, τελικά, δεν φορολογείται.

iefimerida.gr