01 Σεπτεμβρίου 2012

3% αύξηση ΦΠΑ στην Ισπανία

Σε ισχύ τέθηκε από το Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, η αύξηση του ΦΠΑ στην Ισπανία, το βασικό ποσοστό του οποίου αυξάνεται σε 21% από 18%. Η αύξηση, η οποία εφαρμόστηκε μετά από δίμηνη αναβολή, γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.


Ως εκ τούτου το βασικό ποσοστό του ΦΠΑ αυξάνεται από σήμερα από 18% σε 21%, ενώ το μειωμένο ποσοστό που ισχύει για ορισμένα προϊόντα, όπως αυτά που αφορούν τον τουρισμό και τα μέσα μεταφοράς, αυξάνεται από 8% σε 10%.

Το πολύ χαμηλό ποσοστό του 4% διατηρείται για τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Ωστόσο το 4% δεν θα ισχύει για κάποια προϊόντα, όπως και για ένα μέρος του σχολικού υλικού, για τα οποία το ποσοστό του ΦΠΑ θα αυξηθεί.

Η αύξηση του ΦΠΑ σε 21% προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία στον πολιτιστικό τομέα της χώρας, σε προϊόντα του οποίου ίσχυε προηγουμένως μειωμένος φόρος 8%, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του ενός πέμπτου των πολιτιστικών φορέων και στην απώλεια 4.226 άμεσων θέσεων εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό