29 Αυγούστου 2012

59.000 ευρώ κάνει η τουαλέτα του Πούτιν... ε και; Του Πρύτανη κάνει 30.000 :)

[Έχουν βαλθεί τα δυτικά ΜΜΕ να κατηγορούν τον Πούτιν επειδή τους χαλάει τη σούπα... Διαβάστε τι γράφουν Guardian και Reuters για να γελάσετε]

Ιδιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, εκατοντάδες αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και εξοχικά, πανάκριβα ρολόγια, αλλά και πολυτελείς θαλαμηγούς διαθέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο των επικριτών του για την τεράστια περιουσία του και δέχεται καθημερινά ακατάπαυστα πυρά για την πολυτελή ζωή που κάνει την στιγμή που εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες ζουν στο όριο της φτώχειας. 

Ο Maeve McClenaghan του TBIG συνομίλησε με ένα Ρώσο πολιτικό αναλυτή ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Πούτιν είναι κρυφά μέτοχος σε τρεις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατέχοντας το 4,5% του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, το 37% της πετρελαϊκής εταιρείας Surgutneftegas και έως το 75% της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Gunvor. Ο πολιτικός αναλυτής Stanislav Belkovsky, υπολογίζει ότι η περιουσία του Ρώσου πρόεδρου θα μπορούσε να αξίζει μέχρι και 70 δισ.δολάρια.


Την ίδια ώρα ο Μπόρις Νέμτσοφ, ένας πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ο Λεονίντ Μαρτίνιουκ, δημοσίευσαν μια έρευνα- σύμφωνα με τον Guardian και το Reuters-  που αποκαλύπτει την περιουσία του Πούτιν. 

Όπως δημοσιεύεται στην έρευνα ο Ρώσος πρόεδρος διαθέτει τέσσερις θαλαμηγούς, εκ των οποίων η μια είναι 54 μέτρων και διαθέτει τζακούζι, πισίνα, ελικοδρόμιο αλλά και κελάρι με πανάκριβα ποτά και κρασιά. Από τα άλλα τρια σκάφη εκείνο που ξεχωρίζει είναι το πενταώροφο γιοτ που θυμίζει πλωτή πολιτεία. 

Στη διάθεσή ο Ρώσος πρόεδρος έχει ακόμη 15 ελικόπτερα, ιδιωτικά αεροπλάνα μεταξύ των οποίων ένα Ιλιούσιν ΙΙ-96. Οι επικριτές του τον  κατηγορούν ότι η τουαλέτα στο ιδιωτικό του τζετ κόστισε 59.000 ευρώ, ενώ στο προεδρικό αεροσκάφος η καμπίνα κοστίζει 8 εκατομμύρια δολάρια και είναι στολισμένη με κοσμήματα. 

Ο Guardian αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει 20 βίλες, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή στην λίμνη Βαλντάι, έκτασης 9.200 στρεμμάτων, με σινεμά, bowling και εκκλησί. Αλλά και τα δυο θέρετρα, ένα στην Μαύρη Θάλασσα και ένα στον Καύκασο, όπου περνάει κάποιες μέρες των διακοπών του.

Η περιουσία του κ. Πούτιν δε σταματά σε αυτά. Έχει στην κατοχή του 700 αυτοκίνητα για εκείνον και την συνοδεία του αλλά και μια συλλογή 11 ρολογιών αξίας 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, αναφέρει ο McClenaghan, ο Πούτιν έχει 179.612 δολάρια σε τραπεζικές καταθέσεις και είχε εισοδήματα περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η σύζυγος του Λιουντμίλα έχει 261.541 δολάρια σε τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Τα δηλωθέντα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν είναι επίσης αρκετά λιτά. Ισχυρίζεται ότι είχε ένα μερίδιο σε ένα δημόσιο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, διαμερίσματα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και ένα οικόπεδο 1.500 τετραγωνικών μέτρων έξω από τη Μόσχα», λεει στο άρθρο του ο McClenaghan.

Στην τελευταία του φορολογική δήλωση ο κ. Πούτιν δήλωσε εισόδημα 113.000 δολάρια (όσο είναι ο προεδρικός μισθός), καθώς επίσης τρία παλιά αυτοκίνητα και ένα τροχόσπιτο που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου δήλωσε μετά τις αναφορές στην περιουσία του κ. Πούτιν ότι  «Όλα αυτά είναι κρατική περιουσία που ο κ. Πούτιν χρησιμοποιεί νόμιμα ως εκλεγμένος πρόεδρος».