30 Ιουλίου 2012

Γερμανός "σοφός": Η Ελλάδα θα είναι και του χρόνου στο ευρώ γιατί έχει κάνει αρκετές θυσίες

Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα απέβαινε για την υπόλοιπη Ευρωζώνη περισσότερο καταστροφική απ' ότι για την ίδια την Ελλάδα.

Παράλληλα δηλώνει βέβαιος ότι το επόμενο έτος η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ευρωζώνη. Ο Πέτερ Μπόφινγκερ μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, αναφέρει πως, σε περίπτωση εξόδου, θα χρειαζόταν πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη στην Ισπανία και την Ιταλία παρατηρείται μαζική φυγή κεφαλαίων και οι ιδιώτες επενδυτές συμπεριφέρονται σαν να προετοιμάζονται από τώρα για την έξοδο της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο Μπόφινγκερ επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξει στην Ισπανία μέσα σε ένα χρόνο μια εξέλιξη ανάλογη εκείνης της Ελλάδας, στην οποία η εμπειρία έδειξε πόσο μεγάλη είναι η δυναμική για μια καθοδική πορεία, καθώς η Ελλάδα, όπως αναφέρει, κατέβαλε τις μεγαλύτερες προσπάθειες εξυγίανσης από όλες τις χώρες και έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες, ωστόσο έχει τη μεγαλύτερη ύφεση.

Τέλος, ο γερμανός καθηγητής Οικονομίας επικρίνει το γεγονός πως, παρά την ύφεση που καταγράφεται στις προβληματικές χώρες, σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας ότι με μια τέτοια πολιτική χειροτερεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση της οικονομίας.