31 Ιουλίου 2012

Λονδίνο 2012: Σφαγή ΔΟΕ-αθλητών για τα "ολυμπιακά ιδεώδη"... των σποσόρων

Ηχηρό μήνυμα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για το θέμα των χορηγών έστειλαν οι αμερικανοί αθλητές του στίβου με επικεφαλής τη «βασίλισσα» των 400 μ. Σάνια Ρίτσαρντς. Στο στόχαστρο των αθλητών βρίσκεται το άρθρο 40 του Ολυμπιακού Χάρτη σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται να εμφανίζονται εντός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και γενικότερα εντός των Ολυμπιακών Αγώνων σήματα εταιρειών που δεν ανήκουν στη...
συμμορία των 11 (χορηγών) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ετσι οι αθλητές δεν μπορούν να εμφανίζονται με εμφανίσεις και σήματα των δικών τους χορηγών, από τους οποίους εξασφαλίζουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της αμερικανικής ομάδας στίβου η Ρίτσαρντς ανέλαβε τον ρόλο της συνδικαλίστριας για να εξηγήσει τα αιτήματα των αθλητών. «Η ολυμπιακή πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από τα ολυμπιακά ιδεώδη» τόνισε η αμερικανίδα πρωταθλήτρια και εξήγησε: «Σε μια ολυμπιακή διοργάνωση υπάρχει ένας τζίρος 6 δισ. δολλαρίων, αλλά η πλειοψηφία των συναδέλφων μου δυσκολεύεται να ζήσει από τον αθλητισμό. Πολλοί κάνουν μια δεύτερη ή και τρίτη δουλειά. Και ύστερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ένα παγκόσμιο παλκοσένικο, απαγορεύεται στους αθλητές να δείχνουν ποιος τους υποστηρίζει. Και αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Μόλις το 2% των αθλητών που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου έχει σπόνσορες ίδιους με αυτούς της ΔΟΕ. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει οι χορηγοί της ΔΟΕ να προστατευτούν αλλά ζητάμε να μας υπολογίζουν περισσότερο».

Το «μανιφέστο» της Ρίτσαρντς συνοδεύτηκε ήδη από πιο... δυναμικές ενέργειες των συναθλητών της που έκαναν το περιβόητο, πλέον, Twitter προνομιακό πεδίο της διαμαρτυρίας τους. Το σύνθημα έδωσε η αμερικανίδα χρυσή ολυμπιονίκης του Πεκίνου στα 100 εμπ. Ντον Χάρπερ η οποία ανήρτησε φωτογραφία της με τσιρότο στο στόμα όπου αναγράφονταν σύνθημα κατά του άρθρου 40. Η Χάρπερ έγραψε επίσης στο Twitter «Είναι τιμή μου που είμαι μια ολυμπιακή αθλήτρια αλλά ο κανόνας 40 πρέπει να αλλάξει».

Την ίδια ώρα στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε το σύνθημα διαμαρτυρίας «Wedemandchange2012» (Ζητάμε αλλαγή). Από την πλευρά της η ΔΟΕ παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και απάντησε μέσω του εκπροσώπου Τύπου της κ. Μαρκ Ανταμς ότι «ο κανόνας προστατεύει τα κεφάλαια του ολυμπιακού κινήματος».
Αναμένεται η επόμενη κίνηση των αθλητών, αφού ο πόλεμος φαίνεται να έχει μόλις ξεκινήσει...