24 Ιουλίου 2012

Χαμός στην Κύπρο! Η τρόικα προτείνει μειώσεις μισθών 15% και κατάργηση δώρων

Διψήφιες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε σήμερα η τρόικα στην κυβέρνηση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δίνοντας παράλληλα παράταση ενός έτους – μέχρι το 2015 – για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Στις σημερινές επαφές με κύπριους αξιωματούχους η τρόικα φέρεται να έθεσε επιτακτικά στο τραπέζι την ανάγκη συγκράτησης των δαπανών.

Το βάρος των περικοπών καλούνται να πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τους οποίους προτείνεται η πλήρης αποκοπή του 13ου μισθού (αυτοί μάλλον δεν έχουν 14ο μισθό...) και επιπλέον μείωση των μισθών. Η μείωση του μισθολογίου πρέπει να φθάνει το 15% την επόμενη τριετία.

Η τρόικα προτείνει επίσης μείωση των κοινωνικών παροχών περιλαμβανομένων και των συντάξεων κατά 10%.

Συνολικά, η τρόικα εκτιμά ότι πρέπει να προκύψουν περικοπές €1 δις από τις κρατικές δαπάνες την επόμενη τριετία.

Στο τραπέζι φέρονται να τέθηκαν όπως αναμενόταν θέματα ΑΤΑ, αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης και άνοιγμα προστατευόμενων επαγγελμάτων.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας εκτιμούν πάντως ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012 και ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2013 – κοντά στο 3%.

Οι κύπριοι αξιωματούχοι θεωρούν μάλιστα αισιόδοξο το σενάριο και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι διπλάσια, θέτοντας την Κύπρο σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων.

Σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους ζητούν όπως η Κύπρος ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2015 έναντι 2014 που ήταν ο δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης.

Το θετικό σημείο το μέχρι στιγμής επαφών είναι ότι δεν τέθηκε οιοδήποτε θέμα για αύξηση του εταιρικού φόρου, κάτι που επιβεβαίωσε με τις απογευματινές του δηλώσεις και ο Στέφανος Στεφάνου.

Στο κρίσιμο σημείο που αφορά τον τραπεζικό κλάδο οι τεχνοκράτες της τρόικας απέφυγαν να αναφέρουν συγκεκριμένα ποσά, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις τους διαφέρουν από τα €6 δις που υπολόγισε ότι χρειάζεται ο τραπεζικός κλάδος η κυπριακή κυβέρνηση.

Διαφορά φαίνεται να υπάρχει πάντως και μεταξύ τους, αφού το ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι τράπεζες χρειάζονται €11 δις και η ΕΚΤ €9 δις.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν ζητήματα που αφορούν το συνεργατισμό και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=156321