26 Ιουλίου 2012

Επέστρεψαν καταθέσεις €10 δισ. σε 40 ημέρες

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι προεκλογικές ανησυχίες δείχνουν να μετριάζονται, ενώ οι τράπεζες δέχονται μία... ευχάριστη “ένεση” ρευστότητας την οποία ίσως χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές, τα κεφάλαια που έχουν επιστρέψει στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ, στο διάστημα μετά τις εκλογές, αντικατοπτρίζοντας μία μερική ανακούφιση αναφορικά με την πορεία της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Δεδομένου δε, ότι από τις εκλογές έχουν περάσει μόνο 40 ημέρες, γίνεται αντιληπτό ότι στην περίπτωση θετικών εξελίξεων τα ποσά που θα επιστρέψουν ή θα επαναπατριστούν μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική αγορά.

Επίσης, ανώτερα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η τάση δείχνει να συνεχίζεται, τονίζοντας παράλληλα ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο για προθεσμιακές καταθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως εξαμήνου και δωδεκαμήνου. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η επιστροφή των καταθέσεων είναι απόρροια του εκλογικού αποτελέσματος και της αίσθησης ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, σε μία περίοδο που τόσο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα όσο και γενικότερα η ελληνική οικονομία βρίσκονται... σε αναδιάρθρωση. “Η χώρα απέφυγε, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα οικονομικό σοκ που για πολλούς θεωρείτο αναπόφευκτο”, συμπληρώνουν.

Μάλιστα το ποσό των 10 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% των χρημάτων που έλαβαν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες ως πρώτη δόση, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό το στοιχείο από μόνο του δείχνει τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη τάση και καθιστά ακόμη πιο σημαντικές τις προσπάθειες προσέλκυσης ακόμη περισσότερων κεφαλαίων.

Πρόκειται για μία σημαντική “ανάσα” ρευστότητας, αφού πριν τις εκλογές το κλίμα τρομακτικής αβεβαιότητας είχε οδηγήσει τους καταθέτες στα γκισέ των τραπεζών και σε μαζικές αναλήψεις.

Οι Έλληνες καταθέτες, στον απόηχο των φημών ότι η χώρα είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια για τις αποταμιεύσεις τους. Υπήρξε ένα κύμα φυγής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να φυλάξουν τις οικονομίες τους σε σπίτια, αποθήκες και άλλες “κρυψώνες”. Βέβαια, από τις ελληνικές τράπεζες έχουν φύγει πάνω από 80 δισ. ευρώ, ωστόσο η τάση επιστροφής είναι θετική και τονώνει την ψυχολογία.

Σήμερα, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, επιστρέφουν καθημερινά στο τραπεζικό σύστημα περί τα 200 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει μία τάση. Βέβαια προεκλογικά υπήρξαν περίοδοι που η φυγή κεφαλαίων ήταν διπλάσια όμως φαίνεται ότι γίνεται μία αρχή.

Προσθέτουν παράλληλα, ότι οι επιστροφές αφορούν κυρίως χρήματα που φυλάχτηκαν σε... σεντούκια, καθώς ακόμη δεν έχει σημειωθεί κύμα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Οι μόνες περιπτώσεις επιστροφής από το εξωτερικό έχουν να κάνουν με καταθέσεις που είχαν επιλέξει τη λύση της Κύπρου, όπου οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας.

Τέλος, μερίδιο της “ευθύνης” για την επιστροφή καταθέσεων έχουν και οι ίδιες οι τράπεζες και τα επιτόκια που προσφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 7%. Εξάλλου, η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή και τα σύνθετα προγράμματα δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στους καταθέτες εκείνους που νιώθουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Πηγή:www.capital.gr