01 Ιουνίου 2012

Δεν έγινε καμία γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, δηλώνει ο Νίκολιτς

«Δεν υπήρξε καμιά γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Είναι πολύ δύσκολο να αποδοθούν κατηγορίες και να αποδειχθεί ενώπιον δικαστηρίου ότι ένα γεγονός είχε τη μορφή μιας γενοκτονίας» δήλωσε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς την επομένη της ορκωμοσίας του στην προεδρία της Σερβίας.
«Ένα μεγάλο έγκλημα έγινε στη Σρεμπρένιτσα, που διαπράχθηκε από Σέρβους, από μέλη του σερβικού λαού, πρέπει να τους βρούμε, να τους δικάσουμε και να τους τιμωρήσουμε» ήλθε να συμπληρώσει σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Μαυροβουνίου.

Τον Ιούλιο του 1995 οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις σφαγίασαν 8.000 μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα, μια μαζική δολοφονία που χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη μελλοντική του επίσκεψη στη Σρεμπρένιτσα, ο Νίκολιτς ανέφερε: «Σταματήστε να ρωτάτε συνεχώς, κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες τον πρόεδρο της Σερβίας, πότε θα επισκεφθεί την Σρεμπρένιτσα».

«Ο προκάτοχός μου πήγε εκεί και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του [...] γιατί κάθε πρόεδρος θα πρέπει να το κάνει;» σημείωσε.

Ο απερχόμενος Μπόρις Τάντιτς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Σερβίας που είχε επισκεφθεί την Σρεμπρένιτσα, στις 11 Ιουλίου του 2005, για να σηματοδοτήσει τη δέκατη επέτειο από τη σφαγή. Την επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το 2010.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό