30 Σεπτεμβρίου 2010

Ν. Νικολόπουλος: «Απαιτείται εγρήγορση για την εφαρμογή των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ»

Με αριθμούς που εξωραϊζουν την κατάσταση αλλά είναι φανερό ότι δεν δίνουν ουσιαστική λύση στην επιχειρηματική ύφεση που πλήττει ιδιαίτερα την Αχαϊα, επιχειρεί να υπερασπίσει η Κυβέρνηση την πολιτική της για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ο Βουλευτής επανηλλειμμένως παρενέβη στην τέως Υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για την πορεία προγραμμάτων εγγύησης χαμηλότοκων δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ. Δάνεια που χορηγούνται για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών αλλά και για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειχειρήσεων. Δάνεια που άρχισαν να εφαρμόζονται τον προηγούμενο Μάϊο.

Η κ. Κατσέλη απάντησε «ψέλιζοντας» ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί ικανοποιητικό, αντιπροσωπευτικό στατιστικό δείγμα και επικαλέστηκε τα στοιχεία που είχε… πρόχειρα στη διάθεσή της για άλλα προγράμματα.

Βρίσκεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του Προγράμματος «Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» και υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το ΤΕΜΠΜΕ σε συνεργασία με τραπεζικά Ιδρύματα.
Επίσης, ήδη υλοποιείται η δεύτερη φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ που αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η κ. Κατσέλη απάντησε επίσης ότι στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ, υλοποιούνται τα προγράμματα «Νεανική Επιχειρηματικότητα»

Επίσης προκηρύχθηκαν τα προγράμματα: «Πράσινη Επιχείρηση 2010» με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, «Πράσινες Υποδομές 2010» με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, «Ένδυση και Υπόδηση -Νέες Προοπτικές» με προϋπολογισμό 15.000.000,00 ευρώ και «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» με προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ για την ενίσχυση μεταποιητικών επιχειρήσεων που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους.

«Η Κυβέρνηση ομολογεί ότι είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργώντας το ΤΕΜΠΜΕ και γι’αυτό συνεχίζει να το εφαρμόζει.

Δεν έχει δικές της λύσεις. Αλλά και ότι «αντιγράφει», το κάνει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και μάλλον χωρίς πίστη,α φού εφαρμόζει πολιτικές που πολέμησε. Δεν υπάρχει φοβάμαι περιθώριο βελτίωσης για αυτή την Κυβέρνηση.

http://nikosnikolopoulos.gr/tempme