20 Ιουλίου 2009

«Πήγαν οι Αμερικάνοι στο φεγγάρι; Πως πέρασαν χωρίς συνέπειες οι Αστροναύτες τη ζώνη Van-Allen;»

Πως πέρασαν οι Αστροναύτες αβλαβείς, τη ζώνη θανατηφόρου ακτινοβολίας; Η Γη περιβάλλεται από μια ζώνη κοσμικής ακτινοβολίας, τη λεγόμενη ζώνη Van-Allen. Ο Βαξεβάνης και ο Χαρδαβέλας λένε ότι για να την περάσουν χωρίς συνέπειες οι Αστροναύτες, έπρεπε το διαστημόπλοιο να περιβάλλεται από μόλυβδο πάχους 7 μέτρων!!




Η λύση είναι απλή... πέρασαν τη ζώνη Van-Allen πολύ γρήγορα. Τη συγκεκριμένη ζώνη την πέρασαν με ταχύτητα 40.000 km/h. Έτσι χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από μια ώρα να περάσουν τα 45.000 χλμ. της ζώνης και επιπλέον πέρασαν από σημείο όπου η ακτινοβολία ήταν χαμηλότερη. Είχε υπολογιστεί ότι η ακτινοβολία στην οποία ήταν εκτεθειμένοι οι Αστροναύτες ήταν 200 Millisievert (mSv) όταν στην ΕΕ το ανώτερο επιτρεπτό όριο για τον εργασιακό βίο ενός εργαζομένου είναι 400 mSv.

Τελικά με την επιστροφή των Αστροναυτών μετρήθηκε ότι καθόλη τη διάρκεια της αποστολής δέχθηκαν μόνο 6,1 mSv. Για να πάρουν λοιπόν μια θανατηφόρα δόση οι Αστροναύτες έπρεπε να κόβουν βόλτες στη Ζώνη Van-Allen για μερικές μέρες...