20 Ιουλίου 2009

«Πήγαν οι Αμερικάνοι στο φεγγάρι; Ποιός χειριζόταν την κάμερα που μετέδωσε το πρώτο βήμα του Άρμστρονγκ στη Σελήνη;»

Αν ο Αρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη, ποιος χειριζόταν την κάμερα που κατέγραψε από το εξωτερικό της διαστημικής κάψουλας τα πρώτα του βήματα. Ένας κάμεραμαν του Χόλυγουντ λέει ο Βαξεβάνης :))



Για τη ακρίβεια... δύο Αστροναύτες :). Την κάμερα χειρίζονταν ο Άρμστρονγκ και ο Ώλντριν. Όταn ο Άρμστρονγκ βγήκε στη σκάλα για να κατέβει στη Σελήνη τράβηξε ένα σκοινί και από το πλάι της κάψουλας άνοιξε ένα κουτί, Μodular Equipment Stowage Assembly (MESA), που μεταξύ άλλων (γεωλογικά όργανα κ.λπ) είχε και μία κάμερα που ήταν προσανατολισμένη προς τη σκάλα.


Από το εσωτερικό της κάψουλας ο 'Ωλντριν πάτησε το Record και προέκυψαν οι εικόνες του παρακάτω βίντεο.



Μερικοί αναρωτιούνται γιατί οι τότε εικόνες είναι τόσο χάλια τη στιγμή που υπήρχαν δυνατότητες ακόμα και έγχρωμης ζωντανής μετάδοσης. Η λύση είναι απλή... για να υπάρχει καλή εικόνα ακόμα και έγχρωμη, ο Άρμστρονγκ έπρεπε πρώτα να κατέβει να στήσει μια μεγάλη κεραία όπως στην παραπάνω εικόνα ώστε να μπορεί να μεταδοθεί στη Γη ο «μεγάλος» όγκος δεδομένων που απαιτούνταν. Αν γίνονταν όμως αυτό η ανθρωπότητα θα έχανε το πρώτο βήμα και θα έπρεπε να γίνει αναπαράσταση αφού είχε στηθεί η κεραία. Έτσι η NASA αποφάσισε να στείλει την εικόνα με την κεραία που είχε η διαστημική κάψουλα. Η κεραία όμως αυτή προορίζονταν για ραδιοκύματα και μπορούσε να μεταφέρει λίγα δεδομένα. Αποτέλεσμα να μειωθεί η εικόνα περίπου στο 10% της ποιότητας που ήταν εφικτή εκείνη την εποχή... και να προκύψουν οι γνωστές «κακές» εικόνες.

Κάποιοι δε θα έχουν παρατηρήσει ότι στο βίντεο αντικατοπτρίζεται η εικόνα με αποτέλεσμα το ghost effect. Η εικόνα που έφτανε στη Γη ήταν 10 fps σε 320 γραμμές. Δεν μπορούσε όμως να διοχετευθεί απευθείας στην τηλεόραση μιας και το standard της εποχής ήταν 30 fps και 525 γραμμές. Για να μπορούν λοιπόν οι εικόνες να προωθηθούν στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου οι Αμερικάνοι έκαναν το εξής. Πρόβαλαν την εικόνα που έρχονταν από τη Σελήνη σε ένα monitor και μπροστά στο monitor είχαν στήσει μια κάμερα που κατέγραφε και μετέδιδε την εικόνα στις τηλεοράσεις... αποτέλεσμα: η εικόνα του monitor να καθρεπτίζεται μέσα στο φακό της κάμερας και να αντικατοπτρίζεται πάλι στο monitor με αποτέλεσμα να υπάρχει το φαινόμενο ghost δηλ. αντικείμενα και άνθρωποι να εμφανίζονται λίγο πιο θαμπά... σαν φαντάσματα...

Μετά την αποβίβαση του Άρμστρονγκ η κάμερα αποσυνδέθηκε από την διαστημική κάψουλα το τοπετήθηκε σε σταθερό σημείο. Συνδέθηκε με την κεραία που στήθηκε, όπως βλέπετε σε παραπάνω εικόνα, και συνέχισε να στέλνει εικόνες στη Γη.