20 Ιουλίου 2009

«Πήγαν οι Αμερικάνοι στο φεγγάρι; Γιατί δεν φαίνονται αστέρια σε φωτο του "ουρανού" της Σελήνης;»

Γιατί δεν εμφανίζονται αστέρια στις φωτογραφίες των Αμερικάνων από τη Σελήνη και ο ουρανός είναι κατάμαυρος; Ο Βαξεβάνης και οι παπάρες του λένε ότι δεν τα έβαλαν στο σκηνικό γιατί ήταν πολύ δύσκολο να βάλουν τα άστρα στη σωστή θέση και να αποδώσουν τους σωστούς συνδυασμούς...




Παπαριές του Βαξεβάνη :). Για να προκύψουν οι φώτο σε αστρονομικούς άτλαντες κ.λπ όπου απεικονίζονται τα αστέρια πρέπει το διάφραγμα της φωτογραφικής μηχανής (μιλάμε πάντα για αναλογική και όχι για ψηφιακή μηχανή που δεν υπήρχε τότε) να μείνει για ώρες ανοικτό. Και εμείς αν βγάζαμε μια φωτογραφία του ουρανού από την Γη δεν θα φαίνονταν κανένα αστέρι.

Πέραν τούτου η φωτεινή επιφάνεια της Σελήνης αντανακλά τόσο πολύ το φως που ούτε και οι Αστροναύτες που βρίσκονταν εκεί δεν έβλεπαν τα αστέρια. Γι' αυτό και προκειμένου οι φώτο να μην «καούν» (οι παλαιότεροι ξέρουν τι εννοούσαμε όταν λέγαμε «κάηκε» η φωτογραφία) το διάφραγμα της μηχανής που είχαν μαζί του οι Αστροναύτες ήταν ρυθμισμένο να κλείνει γρήγορα για να μην παίρνει πολύ φως... άρα δεν μπορούσαν να απεικονιστούν αστέρια στις φώτο.