18 Ιουλίου 2009

«Πήγαν οι Αμερικάνοι στο φεγγάρι; Πως σχηματίστηκε ένα τόσο καλό αποτύπωμα όπως στη γνωστή φώτο αφού στη Σελήνη δεν υπάρχει νερό;»

Πως μπόρεσε σε ένα μέρος σαν τη Σελήνη όπου δεν υπάρχει νερό να σχηματιστεί ένα τόσο καλό αποτύπωμα όπως αυτό που έχουμε δει στη γνωστή φώτο; Η Σελήνη είναι έρημος, άρα κανονικά δεν θα 'πρεπε να δημιουργούνται τέτοια αποτυπώματα όπως δεν δημιουργούνται πχ. και στη Σαχάρα.



Η άμμος στη Σελήνη δεν έχει καμία σχέση με την άμμο στη Γη. Η άμμος έχει προέλθει από πτώση μετεωριτών και η επιφάνεια των κόκκων είναι πολύ τραχειά μιας και δεν υπάρχουν άνεμοι και βροχές για να τη λειαίνουν. Έτσι οι κόκκοι μπερδεύονται μεταξύ τους και δεν γλυστρούν ο ένας πάνω στον άλλο. Επιπλέον σε κάθε πρόσκρουση μετεωρίτη έσπασαν μοριακοί δεσμοί που συγκρατούσαν ενωμένα τα μόρια. Οι δεσμοί αυτοί στην Γη οξειδόνονται -κλείνουν- και έτσι δύο κόκκοι άμμου δεν μπορούν να ξαναενωθούν. Αντίθετα στη Σελήνη όπου δεν υπάρχει οξυγόνο οι μοριακοί δεσμοί διατηρούνται «ενεργοί» και όταν δύο κόκκοι βρεθούν κοντά και έχουν τους κατάλληλους δεσμούς σωστά προσανατολισμένους έχουν την τάση να ενωθ0ύν. Έτσι μπορεί να σχηματίζονται αποτυπώματα στην άμμο.