20 Ιουλίου 2009

«Πήγαν οι Αμερικάνοι στο φεγγάρι; Γιατί δεν έκαναν μεγαλύτερα άλματα απ΄ότι στη Γη αφού στη Σελήνη η βαρύτητα είναι το 1/6 της γήινης;»

Κανονικά οι Αστροναύτες δεν θα έπρεπε να κάνουν μεγαλύτερα άλματα μιας και η βαρύτητα στη Σελήνη είναι το 1/6 της γήινης; «Μήπως στο στούντιο δεν μπορούσαν να κάνουν ψηλότερα άλματα χωρίς να φανεί ότι τους έχουν κρεμασμένους από σκοινιά» λένε ο Βαξεβάνης και οι λοιποί παπάρες...


Ακόμα και στη Σελήνη ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει άλματα 2 και 3 μέτρων. Η Φυσική δεν το επιτρέπει γιατί μπορεί η βαρύτητα να είναι μειωμένη στο 1/6, αλλά η μάζα παραμένει ίδια και στο άλμα παίζει ρόλο τόσο η βαρύτητα όσο και η μάζα.

Ας προσπαθήσω να το εξηγήσω: Ο Αστροναύτης ζυγίζει στη Γη περίπου 80 κιλά και 80 η στολή του, σύνολο 160 κιλά. Στη Σελήνη ζυγίζει μεν το 1/6, δηλ. 27 κιλά περίπου, αλλά συνεχίζει να έχει την ίδια μάζα. Και ως γνωστόν άλλο μάζα άλλο βάρος. Για να μετακινηθεί μια μάζα, δηλ. για να πηδήξει ο Αστροναύτης, πρέπει να ασκήσει κάποια δύναμη. Αυτή η δύναμη βρίσκει αντίσταση -είναι αντίθετη δηλ.- και πρέπει να υπερνικήσει μια άλλη δύναμη που λέγεται «αδράνεια». Για να υπάρξει λοιπόν άλμα πρέπει η δύναμη του Αστροναύτη να υπερνικήσει τη δύναμης της «αδράνειας» της μάζας του. Αφού λοιπόν η μάζα του Αστροναύτη στη Σελήνη δεν αλλάζει, αυτός πρέπει να ασκήσει την ίδια δύναμη, όπως και στη Γη, για να μετακινήσει τη μάζα του και να υπερνικήσει την «αδράνεια».

Πόσο θα μπορούσε λοιπόν ένας Αστροναύτης να πηδήξει στη Γη; Με βάρος 160 κιλά... το πολύ 5 πόντους. Άρα στη Σελήνη θα μπορούσε να πηδήξει, ασκώντας την ίδια δύναμη, έξι φορές ψηλότερα, άρα 30-40 πόντους... όσο δηλ φαίνεται να πηδάει και στο βίντεο.

Ενδεχομένως να μπορούσαν να πηδήξουν και λίγο ψηλότερα αλλά δεν το έκαναν μιας και όπως είπε ο Άρμστρονγκ όταν επέστρεψαν, σε ψηλά άλματα, η στολή, τους τραβούσε προς τα πίσω και μια πτώση στη πλάτη όπου υπήρχε το PLLS (Portable Life Support System) μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες...

Πάντως όσοι δεν κατάλαβαν την διαφορά μάζας, βάρους και πως επιδρά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας σίγουρα θα καταλάβουν το παρακάτω παράδειγμα. Αν στο διαστημικό σταθμό ISS ένας Αστροναύτης έχει ένα σφυρί, αυτό θα αιωρείται μέσα στο σταθμό μιας και δεν έχει καθόλου βάρος. Αν το πιάσει ο Αστροναύτης και δώσει μια σφυριά στο δάκτυλό του θα έχει τεράστιο πρόβλημα παρόλο που το σφυρί δεν έχει βάρος :))