10 Δεκεμβρίου 2008

«Ο Καραμανλής ξέρει αλλά δεν του επιτρέπει η θέση του να μιλήσει»

H Αλέκα Παπαρήγα μετρά πάντοτε τα λόγια της. Ζυγίζει κάθε της λέξη. Προ μηνός είχε συνδέσει την υπόθεση του Βατοπαιδίου με τις τακτικές επισκέψεις του Πούτιν εκεί. Κανείς δεν της έδωσε τότε σημασία. Οι περισσότεροι νόμισαν ότι πρόκειται για… κεφαλλονίτικη παρόλα. Στο μέλλον θα αποδειχθεί αν ήταν ή δεν ήταν.

Χθες, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον κ. Καραμανλή, η κυρία Παπαρήγα έκανε μια ακόμη υπαινικτική δήλωση. Είπε ότι η υπόθεση των κουκουλοφόρων «πάει πολύ μακριά» και μεταξύ σοβαρού και αστείου ανέφερε τη λέξη «Ταλιμπάν». Ούτε κι αυτό μας κίνησε την περιέργεια να ρωτήσουμε τι έπιασε τους κομμουνιστές να μιλούν δημόσια με τέτοιους όρους, οι οποίοι φαίνονται στον καθένα μας αταίριαστοι με την περίσταση.

Τι λέει το ρεπορτάζ; Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι ότι από τις 17 Νοεμβρίου βρίσκονται στην Ελλάδα «εισαγόμενοι αντιεξουσιαστές». Οι πληροφορίες λένε ότι μερικοί από όσους κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, το βράδυ του Σαββάτου, δεν ήταν Έλληνες. Οτι ήταν δύο διαφορετικών εθνικοτήτων. Τη μία τη φωτογράφισε με τον τρόπο της η Αλέκα. Για την άλλη δεν χρειάζεται να έχουμε πολλή φαντασία. Είναι από γειτονική χώρα της πρώτης.

Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε είναι βέβαιον πως κάποιοι που έσπαγαν με μανία βιτρίνες και έβαζαν φωτιές προχθές το βράδυ δεν το έκαναν από οργή για το θάνατο του δεκαπεντάχρονου Αλέξη. Ούτε φυσικά έχουν καμία σχέση με την αυθεντική εξέγερση της ελληνικής νεολαίας.

Είναι επίσης καθαρό, πεντακάθαρο, ότι κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα δεν έχει σχέση με όλα αυτά. Ένα, που επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά την τραγωδία, γρήγορα κατάλαβε ότι τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν το ξεπέρασαν.

Όσοι τέλος μιλούν για «αυθόρμητες εξεγέρσεις», ας προσέξουν καλά σε ποιες πόλεις είχαμε κρούσματα βιαιοπραγιών. Θα ανακαλύψουν μερικές που δεν έχουν καμία προϊστορία αντιεξουσιαστικής δράσης.

Θα καταλάβουν επίσης ότι κάποιοι ήθελαν προχθές βράδυ πάση θυσία κι άλλους νεκρούς.

Ο Καραμανλής ξέρει αλλά δεν του επιτρέπει η θέση του να μιλήσει.
Όταν γραφτεί κάποτε η Ιστορία θα τα μάθουμε όλα.

Μ. Κοττάκης-Ελεύθερος Τύπος